Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatása szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény. Ugyanakkor a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézménynek csökkent júliushoz képest.

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. szeptember 30-án 54,1 milliárd forint, amely az augusztus 31-i állapothoz képest 1 milliárddal nőtt.

A tartozásállományból 41,6 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg-szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). Ez a 41,6 milliárd csaknem teljes egészében szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló adósság, amelyből 700 millió az államháztartáson belülre irányul.

A listán megtalálható a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézmény is. Július végén 763 millió forint volt a tartozása az intézmények, ez augusztusra 580 millióra csökkent, szeptember végére azonban 665 millió forint lett.

Az egészségügyi intézmények közül ezeknek nőtt a legnagyobb mértékben a tartozása:

  • a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházé 234 millóval,
  • a Békés Megyei Kórházé 220 millióval,
  • a MÁV Kórházé 176 millióval.

A legnagyobb,

  • 1 milliárd 473 millió forintos adósságállománnyal jelenleg a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Heamatológiai és Infektológiai Intézet rendelkezik,
  • az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő 1,466 milliárdnyival,
  • a Békés Megyei Kórház pedig 1,419 milliárdnyival.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares