Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Pedig közel 8 ezer orvos véleménye szerint 77%-uk a jelenlegi formájában nem írja alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40% pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is.

A Magyar Orvosi Kamara a legfontosabb kérdéseket felmérte az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről. Három nap alatt 7739 kamarai tag nyilvánított véleményt.

A kérdőív eredménye leplezetlenül mutatja be, hogy a magyar egészségügy eddig kizárólag az orvosok hivatásuk iránti elkötelezettsége és önkizsákmányolása miatt maradt működőképes. A magyar szakorvosok 52%-a kettő vagy több állásban dolgozik

Az orvosok közel fele, 43 százaléka vállalkozóként is dolgozva teszi lehetővé a magyar betegek ellátását. A válaszadók hetede, 1143 orvos csak vállalkozóként dolgozik a magyar közegészségügyben, ezt a munkavégzést a törvény január 1-től nem teszi lehetővé.

A magyar orvosok 58 százaléka az Európai Uniós direktíva feletti 48 óra felett dolgozik, sőt,  20 százalékuk a törvény által engedett maximális 60 óra felett tartja lélegeztetőgépen a betegek ellátását. 

Magánrendeléssel a szakorvosok 37 százaléka rendelkezik, a medián heti 6 óra, tehát nem ezt érinti elsősorban a törvény által kijelölt másodállás korlátozás, hanem a közegészségügyben kezelt betegek maradhatnak orvos nélkül.

A kitöltők 99%-a ragaszkodik ahhoz, hogy a Kormány az Orvosi Kamarát a törvény végrehajtási rendeleteinek megalkotásába érdemben vonja be, a Kamara a mai napig egyetlen rendeletalkotással kapcsolatos egyeztetésre nem kapott meghívást, a Kormány szándékai ismeretlenek.

A minta 77 százaléka, 5970 orvos nyilatkozott úgy, hogy nem írja alá az új jogviszonyt. Legnagyobb részük, az orvosok 37.4%-a a magánegészségügybe tart, de 35.3% nyilatkozott úgy, hogy a szerződés aláírása helyett elhagyja az országot vagy az ágazatot. Külföldre a fiatalabb, a magánegészségügybe a középkorú kollégák terveznek távozni.

,,Az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt”

Az ATV Híradó rákérdezett, mi az Emberi Erőforrások Minisztériumának véleménye a lesújtó felméréséről. Mint közleményükben írták, “a Magyar Orvosi Kamara javaslatát fogadta el a Kormány, és ezután a parlament megszavazta minden idők legnagyobb orvosi béremelését, ami kedvező feltételeket nyújt az orvosok számára.”

Úgy vélik, az orvostársadalom egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy “az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt.”

A tárca szerint “a Kormány, ahogy a törvény előkészítése során egyeztetett a MOK-kal, úgy a végrehajtási rendeletek kidolgozása során is egyeztetni fog.

Nem tartunk attól, hogy orvosok tömegesen hagynák el a pályát

– zárták közleményüket.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá