Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Elfogyott a türelem, a dolgozók sztrájkra is készek a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában – írja a 24.hu.

A cégvezetés nyáron egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést, s így kontroll nélküli mértékben emelheti a túlmunkát. Önmagában már ez is felér egy hadüzenettel, ám a szakszervezet mostanáig várta, valóra váltja-e a munkakörülmények javítására – is – tett kecsegtető ígéreteit a cégvezetés. Nem tette. A helyi szakszervezet felmérése szerint a gyár dolgozóinak nagy többsége annyira belefáradt a körülményekbe, hogy nyilatkozott: bármikor kész egy komoly figyelemfelkeltő tiltakozó akcióra – olvasható a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleményében.

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke úgy látja, az ott dolgozó embereknek végképp elegük lett a cégnél tapasztalt áldatlan állapotokból (egyebek között a járvány első hullámában végtelenül lecsökkentett létszám), és az előre kiadott pihenők, szabadságok miatti rengeteg túlmunkából. 

Szerinte azzal, hogy a nyáron egyoldalúan felmondta a munkáltató a kollektív szerződést, 2021 december 31-éig egyoldalúan ki tudják tolni a munkaidőkeretet. Így kontroll nélküli mértékben és gyakorisággal ledolgoztassa a járvány miatti tavaszi leállás idején kiesett munkaidőt. Így a cég gyakorlatilag a munkavállalóira terheli a korábbi gazdasági kiesést – véli Radics.

Szerinte a makói gyárosok a végletekig elfáradtak, hiszen a járvány tavaszi hullámában sok munkavállalót elküldtek a cégtől, s most az itt maradt jóval kevesebb munkást dolgoztatják a végletekig. Ráadásul, az itt maradt lojális munkatársaknak nemcsak szabadságuk nincs már – hiszen az év elején ki kellett venniük szinte mindet –, 2 hónapig jelentősen csökkentették a bérüket és a béren kívül juttatásukat, utólagos tájékoztatással időarányosították a megmaradt szabadságot is, ami tovább csökkentette azt.

A szakszervezet hónapok óta követeli a helyzet rendezését, ám a cégvezetés rendkívül lassú és sok időt felemésztő tárgyalássorozattal húzza az időt, nehezítve a megegyezést, így egyebek között a bértárgyalások megkezdését is – olvasható a közleményben. A munkáltató viszont állítja, a korábbinál is jobb szerződést szeretne, ezért készen áll a rendezésre. Ennek ellenére eddig mindössze egy, a szakszervezet szerint értékelhetetlenül gyenge javaslatot tettek az asztalra.

A makói gumigyár dolgozói nem látják a jövőt, azt sem tudják, emeli-e a bérüket a munkáltató, s ha igen, akkor mennyivel több munkabért remélhetnek jövőre– szögezi le Radics. A szakszervezet felmérte, hogy az ott dolgozók közül mennyien vennének részt tiltakozó demonstrációkon.  A szövetség vezetője leszögezte:a szakszervezetnek nem célja sztrájkolni, de nem veti el ennek a lehetőségét,ha annak jogszerű feltételei fennállnak. Az ezernél több megkérdezett munkatárs túlnyomó többsége írásban kijelentette: kész részt venni tiltakozó megmozduláson.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá