Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Az Ingatlannet.hu oldalunknak készített elemezésében megvizsgálta, hogyan hatott a koronavírus eddig Csongrád-Csanád megye ingatlanpiaci áraira. Vajon a járványidőszak miatt árzuhanás történt vagy továbbra is maradt a dinamikus ütemű drágulás? A válasz attól függ, melyik városról beszélünk, de nagy többségben azt mondhatjuk, hogy kis mértékben ugyan, de továbbra is növekedtek az árak.

A családi házak enyhén drágultak

A megyében Makó, Hódmezővásárhely és Szeged családi házainak átlag kínálati ára is emelkedett 2020 januárja és októbere között.

Makón és Szegeden csak kis mértékben, átlagosan 5 százalékkal drágultak a házak átlagárai. Míg a makói családi házak átlagára 130 ezer Ft/m²-ről 140 ezer Ft/m²-re növekedett, addig Szegeden 350 ezer Ft/m²-ről 365 ezer Ft/m²-re. Hódmezővásárhelyen is hasonló irányba haladtak az eladásra kínált családi házak átlagárai, viszont itt sokkal nagyobb mértékű volt a drágulás. A vásárhelyi házak januári 170 ezer Ft/m²-es átlagára októberre 210 ezer Ft/m² lett, mely több mint 20 százalékos áremelkedést jelent.

A családi házak esetében tehát Csongrád-Csanád megye egyik nagyvárosában sem tudta lejjebb nyomni az árakat a koronavírus. Sőt, Hódmezővásárhelyen még mindig látványos a görbe felfelé ívelése.

A téglalakások a megyében mindenhol stagnálnak, kivéve Makón

Azt már láthattuk, hogy a családi házak átlagárai nem csökkentek. Mi a helyzet a lakásokkal? Ami a téglalakásokat illeti, már felfedezhető némi áresés, de a megyében csak egyetlen város esetében.

A megyeszékhelyen, azaz Szegeden, már felfedezhető volt az árcsökkenés. Szeged eladásra hirdetett téglalakásainak átlagára januárról júliusra 490 ezer Ft/m²-ről 470 ezer Ft/m²-re esett vissza. Ezután azonban újra, lépésről lépésre emelkedtek az árak, így októberben a kínálati átlagár 480 ezer Ft/m² lett. Szegeddel ellentétben Hódmezővásárhelyen idén eddig átlagosan 8 százalékkal lettek drágábbak a téglalakások. Egy vásárhelyi téglaépítésű lakás egyetlen négyzetméterét 280 ezer forintért kínálták eladásra. Ezzel megegyező volt a makói téglalakások októberi átlagára is, csak esetükben közel 20 százalékos volt az áremelkedés mértéke.

Összességében, ha a téglalakásokat nézzük, akkor azt mondhatjuk, Szeged esetében érvényesült a koronavírus-hatás. Egyedül a napfény városában találtunk áresést, rajta kívül se Makón se Hódmezővásárhelyen nem vitték lejjebb az átlagárakat az eladók.

Mit hozhat a 2021-es esztendő?

Amennyiben jövőre tovább folytatódik az idei trend, úgy látványos árváltozásoknak nem lehetünk majd tanúi. Ebben a forgatókönyvben kisebb elmozdulások, illetve stagnálások szerepelnek. Viszont az már biztos, hogy 2021-től el fog indulni az Otthonteremtési Program, ami viszont pozitív hatással lesz a piacra és emelheti a keresletet, valamint ezzel együtt az árakat is. Így csökkenésre nem igazán számíthatunk, inkább drágulás lesz majd jellemző.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá