Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Publicus Intézet friss, reprezentatív közvélemény-kutatása ara világít rá, a Fidesz-szavazók 40 százalékának az volt a legfelháborítóbb Szájer József brüsszeli szexbotrányában, hogy a párt alapítója, Orbán Viktor egyik legszorosabb politikai szövetségesének életvitele szembe ment mindazzal, amit pártja hirdetett a családról, a heteroszexualitásról és a kábítószer-használatról – írja a Népszava.

A Publicus Intézet felmérése szerint az emberek 64 százaléka egyetértett azzal:

a Szájer-ügy rávilágított arra, hogy a kormánypártok által hirdetett értékrend csak a szavazók meggyőzését szolgálja, valójában nem ezt tartják fontosnak, hanem a hatalom megtartását.

Ezt pedig még a Fidesz-hívek 16 százalék is így gondolja.

A Fidesz szavazók 57 százaléka úgy véli, „inkább elítélendő” az, amit Szájer tett. A kormánypárti hívek 62 százaléka szerint „magánügy, mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja”, 35 százalékuk viszont azzal értett egyet, hogy a történtek közügynek számítanak, „hiszen tettei ellentmondanak a pártja értékrendjének”. Az ellenzéki szavazók jellemzően 80 százalék fölötti arányban értettek egyet az utóbbi válasszal, míg kevesebb mint tizedük tartotta magánügynek a botrányt.

S miként ítélik meg a Fidesz-szavazók a botrányos ügy részleteit? Toronymagasan – azaz 40 százalék – azt tartja a legdühítőbbnek, hogy

a politikus „életvitelével szembe ment mindazzal, amit pártja hirdetett a családról, a heteroszexualitásról és a kábítószer-használatról”.

Ehhez képest csak 17 százalékuk tartja felháborítónak, hogy a politikusnál drogot találtak. Minden tízedik kormánypártit bántott az a legjobban, miszerint Szájer orgián volt, míg 12 százalékuk azon háborodott fel, hogy a szexpartin férfiak vettek részt, 36 százalékukat pedig a belga járványügyi szabályok megsértése zavarta leginkább.

A felmérés szerint a Fidesz-hívek 84 százalékának meggyőződése, hogy Szájer József titkosszolgálati akció áldozata lett, pedig még a kormánypárt vezetői szerint sincs erre bizonyíték.

Érdemes még azt is megjegyezni, a Fidesz szavazóinak 14 százaléka elvárná, hogy a kormány a Szájer-ügy után megváltoztassa álláspontját a melegekkel és a gender-ügyekkel kapcsolatos kommunikációban. Ezt az ellenzéki szavazók 76-89 százalékos arányban tartanák indokoltnak. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares