Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Mint ismeretes, már 10 felsőoktatási intézményt forgatott át a Palkovics vezette minisztérium politikájának megfelelően alapítványi formába a kormány, a színművészeti egyetemen kívül érdemi ellenkezés nélkül. Arról tegnap számoltunk be, hogy augusztus elsejétől alapítványi fenntartásba kerülhet a Szegedi Tudományegyetem.  Dr. Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint ,,a magyar egyetemi világ újabb szereplőjét, a Szegedi Egyetemet veszélyezteti a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája.”

Brenner úgy közölte, nem az alapítványi forma, hanem a választott egyetemi vezetők, a szenátus jogköreinek elvétele a baj, ezen kívül nem lehet tudni, hány milliárd forinttal drágítja meg a költségeket az egyetemek alapítványokba történő kiszervezése.

A néppárti Jobbik ezzel szemben kiáll a tudás, az akadémiai szabadság és az egyetemi autonómia mellett, amiket lényegi intézkedésekkel hoznának jobb helyzetbe:

  • a kiemelkedően magas adminisztratív terheket le kell venni az egyetemi oktatók válláról,
  • csökkenteni kell a heti óraterheket, hiszen az egyetem nem általános iskola, hanem az oktatók és hallgatók közössége, akik közös munkával szerzik meg a 21. században kiemelkedően fontossá vált tudást,
  • olyan önálló oktatási minisztériumra van szükség, ami a felsőoktatást is felöleli.

,,Hagyjon fel a Fidesz ezzel a tudás- és értelmiségellenes politikájával, és juttasson több forrást az oktatók béremelésére, a hallgatók juttatásainak emelésére, valamint a kollégiumi és egyéb infrastrukturális beruházásokra. A Jobbik, mint 21. századi modern, konzervatív párt, kiáll a magyar egyetemi világ szabadsága és függetlensége mellett” – jelentette ki Dr. Brenner Koloman, aki mellesleg az SZTE-n szerezte a diplomáját.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá