Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az egykori rendőrség, tsz-iroda, bisztró, majd a Zombortej Kft. irodájának épülete decemberben került Csanádi Ferenc vállalkozóhoz, az őszi időközi választás polgármesterjelöltjéhez. Közlése szerint szeretné az épületet a jövőben a község javára fordítani, a felújítás előtt azonban értékmentésbe kezdtek.

Az értékmentés kapcsán Kiszombor helytörténetével foglalkozó lakosaihoz, Borsi Sándorhoz és Papp Mátéhoz fordult segítségért. Továbbá megkereste Szikszai Zsuzsannát, a makói múzeum igazgatóját, Endrész Erzsébetet, a kiszombori Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét, hogy segítsenek a felkutatott iratok, tárgyak szakszerű azonosításában, kezelésükben. Terveiről tájékoztatta a hivatalt is Szekeres Krisztián alpolgármesteren keresztül.

Csanádi közölte: számos, a Rónayakhoz és a kúriához köthető használati és egyéb más tárgy került elő. A kutatás megkezdése és a tárgyak előkerülése óta mindenki szorgosan dolgozik ennek a rendszeresítésén és feldolgozásán. Az előkerült tárgyakat és kutatási eredményeket egy erre a célra létrehozott Facebook oldalon teszik közzé, melyet ide kattintva találnak.

Távlati célok közé tartozik a tárgyak teljes feldolgozása és a kutatás lezárása után egy időszakos kiállítás megnyitása, ahol mindenki személyesen ismerheti meg az épület történetét és csodálhatja meg a kúriából előkerült izgalmas tárgyakat. A Tibor-kúria felújítása után a tárgyak a kúriában kapnának helyet, amelyet a jövőben minden kiszombori természetesen ingyenesen tekinthetne meg – fűzte hozzá Csanádi Ferenc.

A Szent István téri ingatlant Rónay József építette későklasszicista stílusban 1854-55-ben. Halálát követően Mihály lett a tulajdonos, aki Csongrád vármegye első alispánja lett 1848-ban. A szabadságharc bukása után Aradon tartották várbörtönben, ahonnan 1854-ben szabadult. Utolsó Rónay tulajdonosa Mihály volt 1909-től, aki egészen az államosításig élt a kúriában, 1949-ben költözött Szegedre. Ezt követően a kúria a helyi termelő szövetkezet kezelésébe került – olvasható a kastelyok-utazas.hu-n.

(Fotók: Csanádi Ferenc Facebook oldala)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá