Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja. Makót Kis-Jeruzsálemnek is hívták egykor, mígnem a második világháború során 1200 makói és környékbeli zsidó vesztette életét.

Makón jelentős izraelita közösség élt. Arányuk 1920-ban volt a legnagyobb (6,4%), utána fokozatosan csökkent. A közösségen belül az ortodoxok voltak többen (1920-ban több mint 1200 fő), akik nemcsak vallási, hanem nyelvi és kulturális különállásukat is megőrizték. A neológ közösség azonban a harmincas évekre föladta zártságát, és jelentős mértékben asszimilálódott.

Kecskeméti Ármin emléktáblája a róla elnevezett utcán

1939 szeptemberében Makón is megkezdődött a zsidóság gazdasági és társadalmi pozícióinak korlátozása, majd 1944 májusában gettóba zárták, júniusban deportálták őket. Azt mondták nekik, hogy csak Szegedig viszik őket a vonattal.

Dr. Kecskeméti Ármin főrabbi 1898-tól 40 éven keresztül vezette a hitközséget. 1914-ben avatta fel az új neológ zsinagógát a városban, a háború vége felé az erősödő antiszemitizmus miatt visszavonult. Dr. Simonné Dr. Báron Zsuzsanna két évvel ezelőtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján elárulta: a makói rabbiról korábban úgy tudták, az ausztriai Strasshofban hunyt el, de onnan feleségével együtt Auschwitz–Birkenauba vitték.

2005-ben az ENSZ határozott arról, hogy az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját a holokauszt emléknapjává nyilvánítja.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá