Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az utolsó 10 percről készült videóból az derül ki, hogy Rovó László rektor először tévesen vezette fel, miről fognak szavazni. Szajbély Mihály, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora a szavazás kezdete előtt jelezte, hogy szót kérne, azonban Rovó nem engedélyezte a hozzászólást.

Pénteken a modellváltással kapcsolatban két javaslat került a szenátus elé: az egyik az egyetem vezetésének változata; a másik pedig a bölcsészkari delegált Szajbély Mihályé, aki arra is garanciát kért volna, kik kerüljenek az intézményt irányító alapítvány kuratóriumába. 

Rovó a felvezetőjében először arról beszélt, hogy egyelőre csak arról szavaznak, hogy az egyetem előterjesztéséről később szavazzanak-e. Majd miután megkérte a tagokat, hogy szavazzanak, hirtelen magyarázkodásba kezdett: 

Először arról szavazunk, hogy erről az előterjesztésről szavazzunk-e a későbbiekben. Az SZTE kiegészített előterjesztéséről szavazunk most, hogy utána erről az előterjesztésről szavazzunk . Ez nem azt jelenti, hogy most ezzel megszavazzuk, hanem arról fogunk szavazni, hogy ezt a változatot fogjuk…”

Itt azonban Dömötör Máté, a jogi főigazgató közbeszólt, és tisztázta, hogy egyben szavaznak mindenről. Így jött ki, hogy a szenátus végül 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás mellett elfogadta az egyetem modellváltását. Viszont ez az eredmény sokakat meglepett, mert több olyan tanár is igennel szavazott, akiknek a delegáló kara előzetesen elutasította a váltást. Például a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tanácsa korábban egyértelműen elutasította a modellváltást, így most a kar dékánja ennek megfelelően nemmel is szavazott, viszont a másik delegált, Jancsák Csaba váratlanul mégis támogatta az átalakítást. Rajta kívül még négy másik kar delegálja ment szembe a korábbi döntésekkel.

A pénteki szenátusi ülésen meg sem tárgyalták Szajbély professzor több garanciát kérő módosítóját, mivel az eredeti indítvány megkapta a szükséges többséget. A szavazás előtt Szajbély szót sem kaphatott.

Később közleményben jelezte az egyetem, hogy megszavazták a modellváltást. A Libertas Veritas Virtus, az SZTE önszerveződő polgárainak csoportja oldalán megosztotta az utolsó tíz percet, melyben a szavazás és Szajbély sikertelen felszólalása is látható:

(444.hu nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá