Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Állami közbeavatkozás nélkül az idei fesztiválszezon is veszélybe kerül. Az egész szakma arra vár, hogy a kormány mikor hirdet ki a tavalyi nyárihoz hasonló rendezvényszervezési szabályokat – mondta el az InfoRádiónak Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.

Szerinte idén is lesznek fesztiválok, a bizonytalanság abban áll, hogy ezeket milyen keretek között valósítják majd meg a szervezők és az is, hogy milyen látogatottságra számíthatnak, ami egyértelműen a járványhelyzet kezelésén múlik majd.

Az engedélyeztetés az operatív törzsön, valamint a kormányzati intézkedéseken áll. Ennek ellenére a fesztiválszervezők egy része már szervez és tervez. A Magyar Fesztiválszövetség decemberi felmérése szerint az ágazati szereplők mintegy 32%-a egyelőre teljesen bizonytalan a jövőt illetően, 30%-uk vélhetően fenn tud maradni, miután több lábon áll, ezek elsősorban a gazdasági alapú fesztiválok. További 19%-uk is hasonlóan nyilatkozott, miután önkormányzati segítségre számíthatnak. 2 illetve 5%-uk azonban bizonyosan felhagy a fesztiválszervezéssel idén.

A fesztiválszövetség elnöke úgy véli, az érintettek nagyban számítanak a tavalyi évről ismert moratórium kihirdetésére, miszerint biztosan nem lehet majd bizonyos létszámú rendezvényt megtartani, továbbá arra is valamiféle állami kockázati garanciát remélnek, ha meg tudnák szervezni a rendezvényeket, de azok végül a pandémia miatt mégis elmaradnának.

Január 21-én a Magyar Fesztiválszövetség kérésére öt szervezet (Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, Magyar Rendezvényszervezők és -Szolgáltatók Szövetsége, Music Hungary) elnöke ült össze, melyen annak adtak hangot: szükség van a jelen helyzetben az országos szervezetek szoros összefogására.

Márta István elmondta, a közös érdekek meghatározásán túl konkrét lépések előkészítése is zajlik azért, hogy meg lehessen hívni a közönséget akár kisebb-nagyobb rendezvényekre is. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá