Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A makói önkormányzati képviselő, a Jobbik regionális igazgatója szerint majd akkor nyugodhatunk meg, ha az állami kompenzáció ténylegesen Makó számláján lesz. Zeitler Ádámot megkérdeztük a város költségvetéséről és a makói civil szervezetek gazdasági nehézségeiről is. (Kiemelt fotó: archív.)

A város költségvetése tavaly már a járvány előtt bizonytalan volt. Kevés volt az adható támogatás a város lakóinak, de a kötelező feladatokat el tudták végezni. Ön hogy látja?

Úgy gondolom, hogy az önkormányzatokra inkább szövetségesként kellene tekinteni, ezzel szemben sajnos az elvonások ezt a szektort érintik a leginkább. A bizonytalansági tényezőkből az idei évben sem lesz hiány. Azonban az önkormányzat költségvetése mellett az emberek pénztárcája is erősen megérezte az elmúlt időszakot. Sok vállalkozás a csőd szélén áll, a családok megélhetése egyre nehezebb, és ezeket a gondokat látszatintézkedésekkel nem lehet megoldani.

Nem volt egyszerű éve tavaly a város egyesületeinek sem. Ön több civil szervezet tagja. Hogyan tudták a makói egyesületek átvészelni 2020-at önkormányzati támogatás nélkül?

Az egyik legnagyobb hibának tartom, hogy azt a minimális forrást is elvette a városvezetés a helyi közösségektől, amelyeket korábban megkaptak. A több milliárdos költségvetésből alig több mint 20 millió forint ment ilyen célra, a civil szervezeteknek mégis sokat jelentett korábban az a pár százezer forint, amelyet akár működésre, akár más célok megvalósítására fordíthattak. Ilyen helyzetben a tagokon múlik az egyesületek működése és jövője. Nagyon bízom abban, hogy városunk kulturális és sportélete nem fogja megérezni a támogatások hiányát, egyúttal minden elismerésem azoké a civil szervezeti vezetőké, akik ebben a helyzetben is megállják a helyüket és keresik a kiutat.

Orbán Viktor bejelentése szerint a 25 ezer fő alatti települések kompenzációt kapnak az államtól az iparűzési adó csökkentése miatt. Makón megnyugodhatunk?

Nem sok előnye van annak, hogy a városunk népessége ilyen gyors ütemben fogy, de ebben az egy esetben ez most előnyünkre vált sajnos. A nagyobb városokban továbbra is nagy a bizonytalanság. Szerintem ez egyfajta bosszúhadjárat a 2019-es önkormányzati választáson elért eredmények miatt a nagyobb ellenzéki vezetésű városok felé. Makón szerintem majd akkor lesz érdemes megnyugodni, ha a város számláján lesz az a pénz, amit most elvontak. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá