Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Védettséget igazoló okmányt vezet be az állam – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az alábbi személy kaphat ilyen okmányt:

  • Aki megkapta a második oltást. Ebben az esetben – mivel a védettség hossza vakcinatípusonként eltér – az okmányon a második adag vakcina beadását rögzítik.
  • Aki covidból felgyógyultnak minősül. Az érvényesség kezdete kórházi beteg esetén az intézményből elbocsátás napja, pozitív PCR-tesztes beteg esetén az első negatív PCR-teszt időpontja, az olyan beteg esetén, aki az első pozitív PCR-teszt után tett eleget karanténkötelezettségének, annak pedig a tesztet követő 10. nap.
  • Akinek a vérében az antitest jelenléte igazolt. Ebben az esetben az érvényesség kezdete a vizsgálat napja, érvényesség hossza pedig 4 hónap.

Gulyás hozzátette, az első két esetben ingyenes lesz az igazolvány kiállítása, míg a harmadik esetben költségtérítés ellenében állítják ki azt.

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy ez milyen jogosultságokkal jár

– fűzte hozzá a kancelláriaminiszter.

A járvány elleni védekezéssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt is ismertette, a jövő héten megindulhat a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.

A vakcinaszállítmányokkal kapcsolatban arról tájékoztatott,

  • az uniós beszerzésből Magyarország 19 millió 737 ezer adag vakcinát kötött le,
  • Oroszországgal 2 millió Szputnyik vakcináról állapodott meg,
  • míg a kínai Sinofarma készítményeiből a jövő héten 500 ezer adag várható, májusig pedig összesen 5 millió.

(Egy személy beoltásához 2 adag vakcina szükséges.)

A gazdaság-újraindítási tervről szólva Gulyás felidézte a múlt héten is ismertetett intézkedéseket. Új fejlemény, hogy a bértámogatásra igényelt 40 milliárd forintból a kormányhivatalok 35 milliárd 865 millió forintot megítéltek, és ebből 35,5 milliárdot szerdáig ki is fizettek.

A nyitási konzultációról Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, az a Vakcinainfo oldalán lesz kitölthető. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt tette hozzá, a kétlépcsős nyitás részleteiről a kormány a konzultáció eredménye és a járványügyi adatok alakulása alapján fog dönteni február végén.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá