Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A magyar egészségügy nem omlott össze, egyetlen ember sem maradt ellátatlanul – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban január 15-én. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adatbázisa szerint mégis brutálisan nőttek a várólisták.

A koronavírus miatt március 16-án függesztette fel a halasztható műtéteket Kásler Miklós miniszter, ezt június 18-án vonta vissza. Novemberben újra lezárt az ország, emiatt megnőtt a tervezett műtétre várók száma.

A NEAK várólista adatbázisában egy helyen szerepelt a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói kórháza: a szürkehályog műtét várólistája 65 napról 193 napra nőtt és 64-en várnak műtétre. A hódmezővásárhelyi székhely intézményben 70 napról 235 napra nőtt a szürkehályog műtét várólistája és 152 beteg vár rá. Vásárhelyen végzik a nőgyógyászati műtétet nem malignus folyamatokban, itt 4 napról 11-re nőtt a várakozási idő és 2 előjegyzett személy van.

A várólisták felduzzadása világszintű jelenség, Magyarországon öt-tízszeresére nőtt a várakozási idő a tervezett műtéteknél. A növekedés.hu összesítése szerint a legtöbben, több mint 10 ezren szürkehályog-műtétre várnak. Az elmúlt hat hónapban ennél az operációtípusnál 44 nap volt az átlagos várakozási idő, jelenleg 201. Nyitott szívműtétre az adatbázis szerint jelenleg 681-en várakoznak, az ilyen operációkat az elmúlt fél évben átlagosan 56 napon belül elvégezték, most az átlagos tervezett várakozási időt ennek a hatszorosában, 304 napban jelöli meg az egészségbiztosító.

Nem jobb a helyzet más beavatkozásoknál sem: a gerincsérv-műtétekre az eddigi átlagosan 5 helyett 50 napot, a „sima” sérvműtétekre 21 helyett 220 napot kell várni, de annak is türelmesnek kell lennie, akit „csak” egy mandulaműtétet jegyzett elő az orvos, mert míg ez korábban három héten belül megvolt, most legalább fél évig kell rá várni. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá