Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A bizalom egyrészt azért rendült meg, mert a vakcina viszonylag alacsonyabb hatékonyságát sugallta az a hatósági döntés, hogy csak az 65 év alattiakat szabad vele oltani. Ez az oltóanyag kedden került a makói térség háziorvosaihoz

Az eddig a Németországba érkezett 736 800 adag AstraZeneca oltóanyagból csak 87 533-at adtak be keddig.

Berlinben – ahol a városvezetés megígérte a lakosságnak, hogy szabadon választhat a rendelkezésre álló oltások között – a helyi média arról számolt be, hogy a múlt héten leszállított 30 ezer adag oltóanyagból eddig csak 990-et adtak be.

Monika Bachmann, Saar-vidék tartományának egészségügyi minisztere a héten bírálta, hogy sokhelyütt az egészségügyi személyzet is vonakodik felvenni az oltást. Ezzel azokra az esetekre utalt, miszerint két kórházban is egy időre leállították az egészségügyi dolgozók oltását az alsó-szászországi Braunschweig és Emden városában, miután mellékhatásokra panaszkodtak a vakcinában részesültek. A braunschweigi klinikán a 88 beoltott munkatársból 37 nem tudta felvenni a munkát a váratlan mellékhatások miatt, Emdenben pedig 29 munkatárs jelentett beteget.

Nemcsak a németek ijedtek meg az AstraZeneca mellékhatásaitól. A múlt héten a svédországi Södermanland megyében két kórházban ugyancsak felfüggesztették az oltást a brit-svéd vakcinával, ám az ország gyógyszerészeti hatóságával és a gyártóval folytatott megbeszélések után arra a következtetésre jutottak: nem utal semmi arra, hogy baj lenne a vakcinákkal. A héten folytatják is az oltást az AstraZenecával. 

Jan Blatny, cseh egészségügyi miniszter szerdán hivatalosan megerősítette, hogy a cseh hatóságok jónak és hatásosnak tartják az AstraZeneca vakcinát, és nem látnak semmiféle okot az elutasítására.

Christian Drosten német virológus szerint is az AstraZeneca oltóanyagával szembeni szkepticizmus nem megalapozott. „Mindent meg kell tennünk azért, hogy a lehető leghamarabb beoltassunk mindenkit, akit lehet” – mondta podcastján a Charité kórház tudósa.

Kedden 110 háziorvosnak osztotta ki ezt a vakcinát a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal, a makói járásban 21 háziorvos kapott az oltóanyagból.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá