Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A néphagyomány szerint február 19-én, Zsuzsanna napján megszólalnak a mezei pacsirták, jelezve, hogy itt a kikelet. Idén azonban váratnak magukra, egyelőre csak egészen kis számban tértek vissza a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáira – közölte honlapján a nemzeti park.

Az énekesmadarakat minden bizonnyal az elmúlt hét végén beköszöntött kemény hideg intette óvatosságra, így későbbre halasztották nagyobb számú érkezésüket. Általában a mediterrán térségben töltik a hideg évszakot, de enyhébb teleken kisebb számban át is telelnek nálunk.

Ahhoz, hogy a déli tájakról visszaérkező mezei pacsirták dalra fakadjanak, napközben legalább + 8-10 fokos melegre van szükség. A hímek nemcsak a költőhelyen énekelnek, hanem gyakran már a felettünk áthaladó, vonuló példányok is hallatják hangjukat. 

A mezei pacsirták tavaszi érkezésének időpontja elsősorban az időjárástól függ, de március 15-ig a nálunk fészkelők rendszerint mind visszajönnek. Nemcsak a füves pusztákon, hanem a szántóföldeken is gyakran találkozhatunk velük – közölte a nemzeti park.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá