Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt időszak lélegeztetőgép-beszerzései kapcsán próbálta szembesíteni néhány konkrét kérdéssel Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetőjét Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. Kásler helyett azonban a tárca államtitkárától, Rétvári Bencétől érkezett válasz csütörtökön.

A kormány tavaly a koronavírus-járvány miatt 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt, melyből csak ezer darab kerülhetett egészségügyi intézményekbe, s ötven darabot pedig idén januárban adományoztunk Ukrajnának. 

Az ellenzéki országgyűlési képviselő írásbeli kérdésében azt pedzegette, mi lett a sorsa a tavaly beszerzett több ezer lélegeztetőgépnek. Így az egészségügyért is felelős minisztertől a következőkre várt választ: Jelenleg hány lélegeztetőgép van raktáron a tavaly vásárolt 16 ezer darabból? Ezeket pontosan hol tárolják? Mikor és mely intézményekbe kerülnek ezek a berendezések? Mennyibe kerül ezeknek a gépeknek a raktározása? 

A feladattal megbízott Rétvári Bence az általa adott válaszban már az elején kiemelte, 

a kormány mindent megtesz az állampolgárok egészségének megóvásáért. 

Szerinte az egészségügyet illetően “megteszik a szükséges intézkedéseket”.

Rétvári elmondta, hogy Európában hazánk az első a lélegeztetőgépek számát tekintve, hozzátéve, hogy már a pandémia elején is rendelkezésre állt 2560 darab.

,,Lélegeztetőgépet minden kórház kap a kérése és a szükséglete szerint”

– emlékeztetett az államtitkár.

Szerinte a WHO is elismeri a hazai vírus elleni védekezést. A világszervezetre hivatkozva állítja, hogy inkább legyen több ilyen gépünk, minthogy életeket veszélyeztessünk. Úgy véli, a baloldalra a kormány nem tudott a bajban számítani.

Az államtitkári válasz szövegében érzékelhetően hiányoznak a konkrétumok, ami azt sejteti, mintha maguk sem tudnák, vagy esetleg nem óhajtják tudatni a nyilvánossággal a beszerzett lélegeztetőgépekre vonatkozó releváns tudnivalókat.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá