Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Noha közpénzről van szó, egyszerűen nem válaszol a kormány arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülnek a kínai vakcinák. Pedig a kérdés most nem az, hogy ezek megbízhatók-e, vagy mennyit érnek, hanem egyszerűen az, hogy mennyibe kerülnek.

A kormány teljesen abszurd titkolózását az váltotta ki, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez fordult: a parlament honlapján fellelhető dokumentum szerint Hadházy arra volt kíváncsi, hogy közvetlenül a minisztérium szerződött-e a kínai féllel, vagy valamilyen közvetítőt (importáló céget) is bevontak a folyamatba, továbbá ha voltak ilyen közvetítők, akkor kik, és mennyiért vállalták a feladatot, és végül arra is kíváncsi volt, hogy mennyibe kerül egy adag oltóanyag, ezt milyen és mekkora keretből fedezik, valamint eddig mennyit fizettek ki értük.

Nos, ezek közül egyetlen egyre sem válaszolt a kormány.

A Szijjártó Péternek címzett kérdésekre Magyar Levente államtitkár felelt, levelében azonban csak arról írt, hogy állítólag a világ nagy része sorban áll a kínai vakcináért, amiből eddig 550 ezret hoztak be az országba, márciusban pedig újabb szállítmányt várnak. Ezen felül néhány sornyi propagandaszöveget írt arról, hogy a kínai oltás miatt jók lesznek a magyarországi átoltottsági mutatók.

Mivel ennél egyértelműbben nem lehet titkolózni, a kínai vakcinákra fordított összegeket egyelőre nem ismerhetjük meg, ahogyan azt sem, hogy ezek beszerzéséből esetleg kik és mennyire gazdagodhatnak meg – márpedig utóbbi kérdés a lélegeztetőgépek ügyéből kiindulva egyáltalán nem jelentéktelen dolog.

És mindez teljes mértékben független attól, hogy ki, mit gondol az oltásokról, a vírusról, a kínai vakcináról, vagy a védekezésre szánt pénzösszegekről. Ez pusztán átláthatósági kérdés, amiben a kormány ismét, sokadjára elbukott.

Korábban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is csak annyit mondott, hogy a kínai oltóanyag ára 10 ezer forint felett van, de hogy pontosan mennyi, azt nem árulta el. A kínai oltás egyébként a legdrágább, alapáron 18 ezer forintról írt róla a külföldi szaksajtó, ami a Moderna árának duplája, a többi oltásnak pedig többszöröse. Ami nem akkora baj, mint a titkolózás.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá