Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített országos reprezentatív közvélemény-kutatást (február 20 – 25. között, 1001 fő megkérdezésével) és az eredmények szerint mind a Fidesz, mint az ellenzéki pártok támogatottsága csökkent, kivéve a Jobbikot, ami egyedüliként tudott erősödni egy százalékponttal.

A pártok külön-külön vett támogatottságán túl az “összefogás-szavazó” aránya meredeken emelkedik az összes megkérdezett körében, így ez már plusz 8 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 12 százalék. Összefogás-szavazó alatt azokat értik, akik úgy válaszolnak, hogy csak egy összefogott ellenzékre szavaznának, külön-külön egyik ellenzéki pártra sem. Tehát a pártok összeadott eredményére ez még rárakódik.Az LMP, a Párbeszéd, a Kétfarkú kutya párt, a Mi hazánk mozgalom és új belépőként az ISZOMM támogatottsága egyaránt 1-1 százalék, míg a Fidesz 29, az MSZP 5, a Jobbik 7, a DK 8, a Momentum 5 százalékot ért el a mérésen. A bizonytalanok aránya egy százalékpontot csökkenve, 33 százalék.

A Publicus szerint az elmúlt időszakban három fontosabb trend figyelhető meg: az egyik, hogy a Jobbik folyamatosan erősödik, a párt főleg vidéken a Momentumtól szív el szavazókat.

A másik, hogy az összefogás-szavazók aránya havonta 1 százalékponttal növekszik, illetve ehhez kapcsolódik, hogy az összefogott ellenzék stabilizálódott, és már 5-6 százalékpontos előnyben áll a kormánypártokkal szemben, amivel mandátumtöbbsége is lenne egy országgyűlési választást követően.

Azaz nem csak hogy Orbán Viktor nem lenne tovább miniszterelnök, de a Fidesz-KDNP is kisebbségbe kerülne a parlamentben.

Talán ezért sem véletlen, hogy jelenleg minden erejével Jakab Pétert próbálja lejáratni a kormányzati média, a Jobbik elnökének otthonát vasárnap a közmédia stábja videózta titokban.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá