Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Benyújtották az Országgyűlésnek a fiatalok SZJA-mentességére vonatkozó törvénytervezetet. A Novák Katalin családügyekért felelős tárca nélküli miniszter által jegyzett előterjesztés meglepetéssel szolgál.

Ugyanis az előzetes várakozásokkal ellentétben

nem igaz, hogy a 25 év alattiak bére mentes lesz a személyi jövedelemadó alól.

Az előterjesztés szerint a kedvezmény

  • a bérjövedelemre,
  • egyéb nem önálló tevékenységből származó jövedelemre (kivéve a végkielégítés),
  • egyéni vállalkozó kivétjére, átalányjövedelmére,
  • őstermelői jövedelmére,
  • EP- és önkormányzati képviselői jövedelmére,
  • könyvvizsgálói jövedelmére,
  • nem egyéni vállalkozóként, díjazás ellenében történő munkavégzésből származó jövedelemre

érvényesíthető. Sorrendben a négygyermekes édesanyák kedvezményét követően sorolták be, így megelőzi a friss házasok és a súlyosan fogyatékos személyek kedvezményét.

A feketeleves most következik. A kedvezmény éves legmagasabb mértéke ugyanis „a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének szorzata”. Magyarul:

az a fiatal, aki havonta többet keres, mint az előző év júliusi átlagfizetés, az az e feletti rész után adózni lesz köteles.

A kedvezmény utoljára abban a hónapban vehető igénybe, amikor a fiatal betölti 25. életévét. Akinek a kedvezmény miatt az adóelőleg-alapja nulla, családi kedvezményt a levont járulékból érvényesíthet.

A javaslat sajnos nem kompenzálja azt, ha a fiatal a kedvezmény miatt nem tud élni az egészség- vagy nyugdíjcélú megtakarítása után járó adójóváírással.

Orbán Viktor január közepén a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak, akkor arról még nem volt szó, hogy ez csak az átlagbérig terjedne. Korábban lengyel mintára Jobbik javasolta, hogy 29 éves korig kapjanak teljes SZJA-mentességet a fiatalok.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá