Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Annak ellenére, hogy fertőzésveszély miatt korábban az Európai Unió termékriasztási rendszere, a Rapex figyelmeztetést adott ki ellene, a Külgazdasági Külügyminisztérium 7,8 millió darabot vásárolt a kínai Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. nevű cég FFP2-es maszkjaiból – hívja fel a figyelmet az Átlátszó.

A Rapex még 2020 áprilisában juttatta el a figyelmeztetést az importőrnek. Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy a maszkok

  • a rajtuk szereplő CE jelzés ellenére sem minősülnek védőeszköznek, erről nem döntött semmiféle hatóság,
  • a részecskeszűrésük nem megfelelő, mindössze 81,8 százalékos,
  • és nem is illeszkednek megfelelően az archoz.

A hamisítvány Belgiumban bukott meg még közel egy évvel ezelőtt.

Szijjártó Péter tárcája ettől függetlenül egy magyar céggel, a Gyömrői-Sarok Projekt Kft.-vel szerződött arról is, hogy összesen három kínai gyártótól, köztük az Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd.-től is származó maszkokat vásároljon. Az oknyomozó portál szerint az Ouleok mellett két másik gyártótól összesen 7,8 millió maszkot vásárolt a külügy.

A maszkok vélhetően a nyáron meg is érkeztek és ki is osztották őket orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek és katonáknak.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá