Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A január végi 263 millió forintos tartozás február végére 377 millió forint lett – derül ki a Magyar Államkincstár friss kimutatásából.

Országosan egy hónap alatt 3,4 milliárd forinttal nőtt az egészségügyi intézmények tartozásállománya, a január végi 19,4 milliárd forintot február 28-án 22,8 milliárd forint követte. Az adósságot felhalmozók körébe beleértendők a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, az egészségügyi ágazati háttérintézmények, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézmények is. A 604 adatszolgáltatásra kötelezett intézmény mindegyike teljesítette e kötelezettségét. Közülük a tárgyhónapban 299-nek volt adóssága, ezen belül 174 adósság volt 30 nap alatti.

A Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára elmondta: az előre tervezett műtétek leállása, az egészségügyi ellátórendszer sürgős esetekre korlátozása, valamint a koronavírus-járvány miatti ellátások felfutása a kívülállók számára átláthatatlanná tette, hogy pénzügyileg mi történik az intézményrendszerben és az egyes intézményekben.

Viszont az adatokból továbbra is nyilvánvaló, hogy az intézményrendszer alulfinanszírozott.

A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézmény tartozása 377 millió forint volt február végén. A szentesi kórház 197 millióval tartozik, a szegedi klinikákat fenntartó Szegedi Tudományegyetem adóssága csökkent: 1,471 milliárdról 1,414 milliárdra.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá