Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Zeneművészeti pályáját egy betegség akasztotta meg, ezt követően a makói Állami Zeneiskola alapító tanára lett és élete végéig az intézmény országos hírű zongoratanára volt. Istók Margitról a József Attila Múzeum emlékezett meg. (Kiemelt fotó: Császár Zsuzsanna és Dr. Kerek Ferenc zongoraművészek az Istók Margit emléknapi koncerten, 2016-ban. Dr. Kerek Ferenc még Margit nénitől tanult zongorázni/József Attila Múzeum Facebook oldala.)

Istók Margit Földeákon született 1901-ben. A zene szeretetét családjából hozta. Az Istók család tipikus patrícius értelmiségi család, akik a rendi nemességet a szellem nemességével váltották fel. Édesapja Dr. Istók Barnabás orvos, később Csanád megye tiszti-főorvosa, aki makói házukat, a jelenlegi tíz szobás emlékházat a család számára építette 1908-ban.

Istók Margit zenei tehetsége annyira nyilvánvaló volt, hogy szülei a leghíresebb tanintézetek egyikébe, a budapesti Szent Erzsébet Nőiskolába íratták be. Itt Erkel Ilona, a nagy zeneszerző unokája oktatta zongorára. Később a Zeneakadémiára már fölvételi nélkül jutott be. Nemzetközi szakfórumra, Párizsba készült, amikor kiderült betegsége: a zongoristák réme, az ínhüvelygyulladás támadta meg. Többször megoperálták, mégis visszatért betegsége, utolsóéves korában több súlyos műtéten is átesett.

Ezek a viszontagságok annyira megviselték, hogy már csak hazavágyott és örökre lemondott a koncertező művész sokat ígérő pályájáról. Hazakerülve belefogott a zongoratanításba, több évtizeden keresztül tanított a városi munkaközösség keretein belül, majd 1968-ban a Bolemann Dénesné kezdeményezésére létrejött makói Állami Zeneiskola alapító tanára lett. Ettől kezdve szinte élete végéig a Bartók Béla Ének-Zenei Általános Iskola és Állami Zeneiskola országos hírű zongoratanára volt.

120 éve született Istók Margit legendás makói zongoratanár Istók Margit zongoratanár (1901-1995) Istók Margit…

Közzétette: József Attila Múzeum – 2021. március 26., péntek

Negyven növendéket nevelt zenei pályára, akiknek még mesélt Bartók Béláról, aki jelen volt akadémiai záróvizsgáján.

A tehetséges növendékekért érzett felelőssége vezette arra, hogy saját alapítványt hozzon létre. Így jött létre 1993-ban az Istók Margit Alapítvány, az általa kijelölt kuratóriumi tagokkal, hogy az Istók-díjat odaítélhesse az arra érdemeseknek. 1995-ben halt meg Makón, végrendeletében József Attila utcai házát és minden ingóságát Makó városára hagyta, azzal a megkötéssel, hogy a házból a város Művészetek Házát létesítsen.

Fiatalabb bátyja, Istók Zoltán nagy tudású mérnök, 30 éven keresztül Makó város főmérnöke, szintén ebben a házban élt haláláig. Húga, Istók Irén gyógyszerészként vezette saját patikájukat, ami jelenleg is áll a Bérpalota sarkán.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá