Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

A gépi lélegeztetés egyes kórházakban eredménytelen, a halálozás magas, ami felülvizsgálatra szorul – írja a Magyar Orvosi Kamara a Pintér Sándor belügyminiszternek készített összefoglalójában.

A MOK szerint hatalmas a fizikai és a lelki terhelés, miközben sok orvos máig nem tudja mennyi pénzért dolgozik, és teljesen széttagolt az adminisztráció. Javasolják a sportcsarnokok és színházak megnyitását az oltásra, fogorvosok, gyermekorvosok, magánegészségügyben dolgozó bevonását a vakcinálásába, és a Covid-ellátásban kimerült orvosok legalább egyhetes rekreációját.

Kiemelték,

a gépi lélegeztetést igénylő betegek halálozása rendkívül magas, akár 95 százalékot is eléri egyes helyeken.

Telex azt írja, kedden Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt. Pintér az orvosok véleményéről is érdeklődött, és a kamara a megye szervezetek vezetőinek segítségével össze is gyűjtötte ezeket, elkészítve a hazai Covid-ellátás problématérképét. A megkérdezett orvosok nemcsak a problémákat sorolták fel, de javaslatokat is tettek.

A MOK szerint ezek a problémák

 • Hatalmas a fizikai lelki terhelés az orvosokon, de még működik az orvosi eskü, ha összeszorított foggal és nehéz feltételek mellett vagy azok nélkül is, de csinálják teszik a dolgukat.
 • A gépi lélegeztetést igénylő betegek halálozása rendkívül magas, akár 95 százalékot is eléri egyes helyeken.
 • Sokakat frusztrál, hogy máig nem tudják mennyiért dolgoznak, mert általában rendezetlen az önként vállalt többletmunka díjazása és több helyen még az ügyeleti díj mértéke sem tisztázott minden részletében.
 • Hatalmas többletterhet okoz a háziorvosoknak az oltások beadása. Jelenleg az ezzel kapcsolatos problémák adják az alapellátás legnyomasztóbb terhét. Egy háziorvost idézve ezt írják: „inkorrekt, igazságtalan és demotiváló”, hogy a háziorvosok alig kaptak segítséget az oltások lebonyolításához. A MOK Kásler Miklósnak írt levelet, mert máig nem tisztázott, hogy a háziorvosok hogyan jutnak hozzá a hétvégi oltásért járó 80 ezer forinthoz.
 • Elképesztően széttagolt az adminisztráció. A Covid-betegek jelentése a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszerén keresztül történik, a mintavételezést az OMSZ webes felületén lehet megkérni, az oltásokat az ágazati portálra kell felvinni, de az orvosok többsége rögzíti azt a saját medikai szoftverébe is a későbbi könnyebb visszakereshetőség miatt. A háziorvosoknak emellett használniuk kell a praxisközösségi együttműködést regisztráló iCardio felületet, a nemrégiben bevezetett elektronikus halottvizsgálati jelentés felületét, illetve a gépjármű vezetői engedélyeket is egy külön rendszerben kell rögzíteniük. „Nem csoda, hogy elfogy a kollégák türelme” – olvasható a problématérképben.

A MOK javaslatai

 • A lélegeztetőgépek használatának ellenőrzése – Hasznos volna egy tanácsadó körbeküldésére az országban, aki ellenőrizné, hogy mindenhol megfelelően végzik-e a non-invazív lélegeztetést, mert ezen a téren úgy tűnik hatalmasak az egyenetlenségek, és sok irracionális vagy minőségileg elfogadhatatlan megoldás van.
 • A hazai körülmények között esélytelen betegeket ne lélegeztessék invazív módon, erre a szakmával egyeztetve dolgozzanak ki eljárási rendet. Ezáltal kapacitás szabadulna fel, és több életet lehetne megmenteni a csökkenő terhelés miatt.
 • Legyen egy hét rekreációs ideje a Covid-osztályokon, intenzív osztályokon dolgozóknak. Erre a rendkívüli terhelés miatt a válsághelyzetben is szükség lenne.
 • Érdemes lenne a helyi viszonyok szerinti döntési lehetőségeket kiterjeszteni, mert a kiélezett helyzeteket nem lehet mindig központi döntésekkel, egyenmegoldásokkal kezelni, szükség van a helyi kreativitás támogatására.
 • Inkább a beteget szállítsák, mint hogy távolra vezényeljenek orvosokat, így egyenlítsék ki a kapacitásokat,
 • Meg kell szervezni a nem halasztható ellátást igénylő, nem covidos betegek ellátását.
 • Méltó halált a menthetetlen betegeknek – A nagyon rossz prognózisú, haldokló betegek emberhez méltó halálát szervezzék meg úgy, hogy utolsó napjaikban, óráikban legyen mellettük legalább karitatív személy, szerzetes, apáca vagy önkéntes segítő.
 • Nagy légterű sportlétesítményekben, színházakban, iskolákban kellene oltópontokat berendezni a háziorvosi rendelők helyett. Így kisebb lenne a fertőzésveszély
 • Be lehet vonni az oltásba az alapellátó fogorvosokat, házi gyermekorvosokat, magánegészségügyben dolgozó vagy működési nyilvántartásban nem szereplő de szakképzett önkéntes kollégákat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá