Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Nézőpont Intézet a Magyar Nemzetnek készített, országosan reprezentatív közvélemény-kutatása alapján, Jakab Péter 21%-os támogatottságával vezeti az ellenzék által lehetséges miniszterelnök-jelölti képzeletbeli listáját. Őt Karácsony Gergely követi (14%-al), ugyanakkor a Nézőpont felmérése szerint a Jobbik elnökét kevesebben tartják esélyes befutónak, mint ahányan támogatnák, Karácsony esetében viszont többen vannak a támogatóinál az őt esélyesnek tartók.

A teljes felnőtt népesség körében Orbán Viktor „utcahosszal” vezet a miniszterelnök-jelöltek között. A megkérdezettek 44%-a mondta azt, hogy továbbra is ő legyen a kormányfő, és csak 30%-uk nevezett meg más személyt. Az előválasztáson azonban nem a teljes népesség, hanem az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek véleménye dönti majd el, ki lesz a hivatalban lévő miniszterelnök kihívója. A kormánykritikus szavazók körében is Jakab Péter vezet. Az ellenzéki választók 21%-a szavazna Jakab Péterre és 14%-a Karácsony Gergelyre. A többi, eddig felmerült jelölt nem tűnik esélyesnek. A tanulmány nyomán, Márki-Zay Péter csak 8, Dobrev Klára 7, Fekete-Győr András pedig mindössze 4%-ot szerezne az Orbán-kormánnyal elégedetlen szavazók között.

A napilap szerint Márki-Zay ezzel kiesett a versenyből, de Dobrev esélyei is minimálisak – igaz, ő még nem is jelentette be hivatalosan az indulását. Érdekes, hogy a kormánykritikus szavazók 15%-a jelezte azt, hogy más – meg nem nevezett – jelöltre szavazna. Ez az ismeretlen jelölt, ha minden szavazatot tudna egyesíteni, most Karácsony Gergelyt mindkettőjüknek 3-3 százalékponttal többen adnak jelöltté válási esélyt (17, illetve 10%), mint ahányan szavaznának rájuk az előválasztás során. Jakab Péternek viszont 1 százalékponttal kisebb esélyt (20%) adnak az ellenzéki választók, mint ahányan szavaznának rá. Utóbbi még támogatásnövekedési lehetőséget is jelent számára. A többi jelöltnek jelenleg nincs komoly esélye, ám az eldöntheti a küzdelmet, hogy a most esélytelen jelöltek végül kinek a támogatására szólítják fel szimpatizánsaikat.

Érdekesség, hogy az ellenzéki szavazók 15%-a szerint végül nem lesz közös miniszterelnök-jelölt, további 4%-uk pedig egy eddig meg nem nevezett jelölt befutását várja.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá