Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Az Ingatlannet.hu korábbi elemzéseiből megtudhattuk, hogy a járványidőszak első hulláma alatt drágultak a családi házak, mellyel szemben a második hullám alatt viszont már áresés volt megfigyelhető. Most az ingatlanportál arra derít fényt, mi történhet a harmadik hullám idején.

Makón egy árszínvonalon tartják magukat az ingatlanárak

Míg a koronavírus megjelenésekor felfelé íveltek a családi házak átlagos négyzetméter árai Makón, addig már a második hullám alatt olcsóbbá válták ezen ingatlantípusok. Most pedig, amikor zajlik az átoltottság, stagnálásra számíthatunk.

Persze az elmúlt egy évben fel-le ingáztak az ingatlanárak Makón, de összességében semmilyen változást nem tapasztalhattunk. Ahogyan a tavalyi év elején, úgy az idei év elején is átlag 130 ezer forint volt a makói házak átlagos négyzetméter ára. Messze még az év vége, de a legtöbb szakértő úgy véli, hogy csak szintentartás lesz jellemző a hazai ingatlanpiaci árakra.

Tehát ezzel a 130 ezer Ft/m²-es átlagárral számolhatnak a közeljövőben azok, akik Makón vásárolnának családi házat, ami 100 m² alapterület esetén 13 millió forintos összeget jelent.

Ilyenek az ingatlanárak Csongrád-Csanád megye más településein

Az Ingatlannet.hu figyelemmel kísérte Csongrád-Csanád megye más városait, településeit is, és ezekben az esetekben is azt találták, hogy kezdenek megrekedni az ingatlanárak egy adott szinten.

Például Szentesen, Kisteleken és Sándorfalván tavaly óta csak néhány 10 ezer Ft/m²-rel változtak meg az eladásra kínált családi házak átlagárai. Rajtuk kívül Hódmezővásárhelyen és Szegeden se volt látványos az árak alakulása, mindkét városban négyzetmétereként átlagosan 30 ezer forintos emelkedés történt.

Kivételek mindig vannak, ez esetben Csongrádon és Mórahalmon alakultak másképp a családi házak kínálati árai. Csongrádon 50 ezer Ft/m²-rel lettek olcsóbbak, Mórahalmon pedig 70 ezer Ft/m²-rel lettek drágábbak, ha az elmúlt egy éves időszakot nézzük.

Országszerte lassan stabilizálódik az ingatlanpiac

Jelenleg az ingatlanárak egy árszínvonalon mozognak és nagy valószínűséggel egy darabig még ez a stagnálás lesz a jellemző. Kicsi az esély arra, hogy rövid időn belül ugyanazokat a számokat lássuk viszont, mint amelyek a koronavírus megjelenése előtt mutatkoztak. Sőt nemhogy drágulás nem fog történni a közeljövőben, de az sem lehetetlen, hogy néhol éppen a csökkenés irányába tolódnak el az árak.

Egyelőre a lendületet az új otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások tartják fenn. Az árak emelkedésére csak az oktatás és a turizmus beindulása után számíthatunk. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a járványidőszaknak még nincs vége, így esetlegesen emiatt visszafordulhat a szakértők által prognosztizált lassú növekedés. Hirtelen történő nagy léptékű változás azonban semmiképpen sem fog meglepni minket.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares