Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Parlament fideszes többsége kedden újabb történelmi lépést tett, megszavazta ugyanis “A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról” szóló törvényjavaslatot (KEKVA), valamint “A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról” szóló törvényjavaslatot, így szabadutat biztosított, hogy a KEKVA törvény hatálya alapján létrehozott alapítványokba több mint 1000 milliárd forintnyi közvagyont, MOL- és Richter-részvényeket, és 1750 (ezerhétszázötven) ingatlant adjanak át (amellett, hogy a dallamos hangzású Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság alá kerül többek között a dohánykereskedelem és az állami szerencsejáték működtetése is).

A KEKVA-törvényt végül 134 igen 59 nem szavazat mellet, tartózkodás nélkül fogadta el a fideszes többség. 

Ahogy arra számtalan esetben felhívták a figyelmet ellenzéki politikusok, ezek az úgynevezett közhasznú alapítványok kétharmados parlamenti védelemmel lesznek ellátva, a kuratórium pedig a felügyelete alá vonhatja a vagyontárgyakat, az államnak csak visszavásárlási lehetősége lesz. 

A kormány szerint a közhasznú alapítványok csak a felsőoktatási célokra használhatják ezeket a vagyontárgyakat, az ellenzéki pártok ugyanakkor arról beszélnek, hogy ezzel a vagyonmentéssel az Orbán-kormány a 2022-es bukására készül, és így akarja működtetni a NER-t a kormányváltás után.

Különben mi értelme lenne kiszervezni Alapítványok alá szervezni az állami feladatot? Miért nem végezheti azt majd továbbra is a magyar állam? Nem igaz? Jellemző, hogy Orbán Balázs államtitkár sem titkolta miről szól ez az egész. A Mathias Corvinus Alapítvány (MCC) elnöke elmondta,

az MCC által kezelt 100 milliárdos vagyon ,,biztosan nem magán-, sokkal inkább közvagyon, amely fölött azonban nem gyakorol kontrollt az állam vagy a mindenkori kormányzat”.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá