Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületének mocsaras, tocsogós gyepein ezekben a napokban is több száz nagy goda tartózkodik – közölte honlapján a nemzeti park. (Fotó: Szász Bence/kmnp.hu.)

Egyik népi elnevezésük lotyósneff, melyet jellegzetes, tavasszal hallatott „lütyő-lityő-lütyő” hangjuk után kaptak. Döntő részük csak a tavaszi vonulás közben állt meg pihenni és táplálkozni, s nemsokára továbbindul észak felé, de sokan közülük ezt a területet választják költőhelyül.

A nagy godák tavaszi vonulása március elején kezdődött, s még most, április utolsó harmadában is tart. Ezen időszak alatt voltak olyan napok, amikor egyszerre félezer nagy goda tartózkodott a Csanádi puszták három területrészén: Montág-pusztán, Kopáncs-pusztán és a Királyhegyesi-pusztán. Jellegzetes hangjukat már messziről meghallhatják az arra járók.

A nagy godák kedvelik a tocsogós gyepeket, ahol ideális költőhelyet és táplálkozóhelyet is találnak, s zavarástól mentesen élhetik mindennapjaikat. A költéshez készülődő pároknál már párzás is megfigyelhető, s megkezdték a területfoglalást és a fészkelőhelyek kiválasztását.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá