Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – írja a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatója.

A közlemény szerint

az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal nőtt,

ezen belül az étolajé 22,8, a büféáruké 7,8, a rizsé 7,7, a margariné 7,5, a liszté 7,4, a száraztésztáé 6,8, a cukoré, illetve a gyümölcs- és zöldségleveké pedig egyaránt 4,9 százalékkal emelkedett.

Kiemelik, a szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12,2, ezen belül a dohányáruké – főként a termékkört érintő jövedékiadó-emelkedés következtében – 20,1 százalékkal nőtt.

Meglepő, hogy

a tartós fogyasztási cikkek ára is emelkedett,

ezekért a termékekért 3,4 százalékkal kellett többet fizetni. Ezen belül az új személygépkocsik 10,4, a konyhai és egyéb bútorok 5,5 százalékkal kerültek többe.

A járműüzemanyagok ára 39,2 százalékkal magasabb lett.

Megnyugtató, hogy a maginfláció (a gyorsan változó külső gazdasági hatásoktól megtisztított áremelkedés) csökkent, annak mértéke a márciusi 3,9-ről 3,1 százalékra csökkent. Ugyanakkor az MTI megjegyzi, ennek a mutatónak a számítása a KSH új, épp mostantól alkalmazott módszertana szerint nem tartalmazza a szeszesitalok és dohánytermékek árváltozását, ezzel a korábbi 73 százalék helyett a teljes fogyasztói kosár 63 százalékát fedi le.

Idén január óta a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,6, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,4 százalékkal emelkedtek.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá