Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A kormánypárti szavazók 48, az ellenzékiek 68, a párt nélküliek 48 százaléka, a teljes népesség 56 százaléka egyetértene azzal, hogy a 2022-ben összeülő parlament tegye lehetővé a köztársasági elnök közvetlen megválasztását – írja a Telex a Závecz Research május 8. és 17. között lezajlott kutatására hivatkozva. Az ötletet a fideszesek 30, az ellenzékiek 25, a párt nélküliek 26 százaléka ellenzi, ami a teljes népesség 30 százalékát teszi ki.

A kutatás szerint tehát

legitim és többségileg támogatott a Jobbiknak és Brenner Kolomannak az az indítványa, hogy a jövő márciusban lejáró mandátumú Áder János utódját közvetlenül a választópolgárok válasszák,

ne pedig az Országgyűlés.

Áder János Schmitt Pál plágiumbotrány miatti bukását követően, 2012 májusában lett köztársasági elnök, másodszorra pedig még az első hivatali idő lejárta előtt, 2017 márciusában választotta meg a Ház. Ez a megbízatás jár le épp a választások előtt, és miután az Alaptörvény értelmében a köztársasági elnököt e tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani, mindenképp új lakója lesz a Sándor-palotának.

A szocialista Molnár Gyula javaslatát, hogy Áder utódját már az új összetételű országgyűlés válassza meg, a kormánypártok még tárgysorozatba sem vették. Molnár itt az 1989-es, „négyigenes” népszavazásra hivatkozott, felidézve a rendszerváltáskori szándékot, hogy

minden esetben a választói akaratot tükröző Országgyűlés választhasson államfőt.

A Závecz kutatása szerint ennek is lenne társadalmi támogatottsága.

A fideszesek 49, az ellenzékiek 61, míg a párt nélküliek 42 százaléka, összességében a teljes népesség 52 százaléka ért egyet azzal, hogy Áder utódját már az új összetételű országgyűlés válassza meg. Ellenzi a fideszesek 40, az ellenzékiek 33, a párt nélküliek 31 százaléka, azaz összességében a lakosság 35 százaléka.

A két kérdésben, tehát a közvetlen államfőválasztásra, illetve Áder utódja megválasztásának idejére vonatkozó kérdésben mindössze a népesség 14, illetve 13 százaléka nem mondott véleményt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá