Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Az elmúlt hetekben több száz romániai roma jutott be illegálisan az Egyesült Államokba a mexikói határon keresztül. A Rio Grande határfolyón keresztül jutottak be tutajokkal az országba – írta meg a Reuters, melyet a HVG vett észre. A hírügynökség szerint feltűnő volt, hogy magasabbak voltak, néhányan szoknyát, sportcipőt viseltek, míg a mexikói bevándorlókon a szokásos farmer és póló volt.

A határőröket az is meglepte, hogy nem beszéltek spanyolul, végül angolul sikerült kommunikálni velük. Akkor derült ki, hogy Romániából származó romák a menekültek.

Reutersnek azt mondták, hogy a rasszizmus elől menekülnek el Romániából, és menedékjogot akarnak kérni az Egyesült Államokban a hátrányos megkülönböztetésre hivatkozva. Turistaként utaztak Mexikóba, mert ehhez nincs szükség vízumra, aztán embercsempészek segítségével jutottak át a határon.

A cikk szerint az elmúlt 8 hónapban 2217 román állampolgárt vettek őrizetbe az amerikai hatóságok, miután áteveztek a Rio Grandén. A román kormány közölte, hogy nem kaptak jelzést őrizetbe vett állampolgáraikról, de a nagykövetségük munkatársai felvették a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal, miután a médiából értesültek a helyzetről.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá