Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Több ezren tüntettek szombaton Magyarországon a tervezett kínai egyetem ellen – írta vasárnap a CNN a Reuters alapján. Az anyag délelőtt a vezető amerikai híroldal címlapján szerepelt.

Az anyag szerint Orbán Viktor miniszterelnök liberális ellenzéke attól tart, hogy így még szorosabbra fűzi az ország a szálakat Pekinggel, a lépés pedig aláássa a magyar felsőoktatást, és segíti Peking további befolyását az Európai Unióban és Magyarországon.

Idéztek egy, a tüntetésen részt vevő 22 éves magyar egyetemistát is, aki nem örül annak, hogy feudális kapcsolat alakul ki a két ország között, valamint szerinte a meglévő, magyar egyetemeket kellene fejleszteni egy új, kínai építése helyett.

Kitértek arra is, hogy áprilisban írt alá a magyar kormány egy megállapodást a sanghaji Fudan egyetemmel, hogy kampuszt építenek ott, ahova korábban a Diákvárost tervezték.

A cikkben idézik Schanda Tamás MTI-közleményét is, amiben „politikai hisztériának” nevezte a Fudan elleni tüntetést és hogy ellenzéki politikusok, valamint közgazdászok is aggódnak a magas költségek és a beruházás körüli transzparencia hiánya miatt.

Kitértek arra is, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is ellenzi a Fudan egyetemet és hogy átnevezték a beruházás kijelölt területe felé vezető utcákat olyan személyek után, akik érzékenyen érintik a kínai kormányt.

Továbbá beszámoltak arról is, hogy Peking „néhány politikus lármájának” nevezte a megmozdulást és hogy szerintük alá akarják ásni a két ország közötti kapcsolatot, valamint hogy egy német politikus, Miguel Berger is elítélte Orbánt, a Kína érdekében megvétózott uniós nyilatkozat miatt, amiben a Honkongban folytatott önkényes gyakorlatot ítélték volna el.

Megjegyzik azt is, Orbán Viktor most először néz szembe 2010-es hatalomra kerülése óta összefogott, egységes ellenzékkel pont a 2022-es választások előtt.

(Kiemelt fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá