Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Már szervezik az egészségügyi dolgozók azt a – terveik szerint – nagyszabású demonstrációt, amelyen egyebek mellett béremelést követelnek majd. Azt nehezményezik, hogy rengeteg plusz munkát rótt rájuk az új szolgálati jogviszony bevezetése, miközben a fizetések rendezése elmaradt – derül ki az ATV Híradó riportjából.

Mint arról beszámoltunk, több ezren hagyhatják el a betegellátást az egészségügyi dolgozókat képviselő szakszervezetek felmérései alapján. Tavaly novemberben jogszabályban tiltották meg, hogy a veszélyhelyzet idején az egészségügyi dolgozók felmondjanak, a korlátozást a héten oldották fel.

Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara néhány héten belül országos demonstrációra készül, hogy hangot adjon követeléseinek. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke az ATV Híradónak elmondta: a szervezés már elkezdődött.

„Havonta 220-260 munkaórát teljesítettek a kollegák, nem egyszer 24 órás szolgálatot is kellett biztosítaniuk, olyan környezetben, hogy a covid-ellátásban lévő pótlékrendszert egy év után sem sikerült megnyugtató módon mindenkinek rendezni, hiszen volt olyan munkavállaló aki 0 és volt olyan, aki akár 200 ezer forintos pótlékot kapott”

– mondta Balogh Zoltán.

A szakdolgozók elégedetlenségének fő oka a kialakult bérfeszültség. Míg az orvosok bére 80-120 százalékkal nőtt, addig az ápolók többségének nem változott a keresete, ráadásul áthelyezésük és elbocsátásuk is könnyebbé vált. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint

„egy jelentős béremelés esetén a többség azért maradna a munkahelyén, tehát van megoldás.”

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közleményében úgy fogalmazott, a szakdolgozói társadalom anyagi és erkölcsi értelemben is többet érdemel. Mint írják, a bérrendezéssel kapcsolatban a Belügyminisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkeresték, de érdemi választ nem kaptak.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá