Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A kutyákon észrevétlenül megy át a fertőzés, a macskák viszont megbetegedhetnek és egymásnak is átadhatják. Emberre viszont egyik fajról sem jut át a kórokozó – derül ki a 24.hu cikkéből.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának vezető kutatója az oldalnak elmondta: a SARS-CoV-2 több állatfajt is érint, legyen szó vadról vagy háziasítottról. A jó hír, hogy a klasszikus értelemben vett haszonállatokat a baromfitól a kérődzőkön át a lóig, sertésig nem támadja meg a vírus. Nem betegszenek meg, nem terjesztik.

„Ragadozóinkkal” azonban már más a helyzet, ráadásul a kutya és a macska manapság már házi kedvenc, társállat, sokuk testközelben él velünk, szó szerint családtag. A rossz hír, hogy az új koronavírus mindkét fajt megfertőzheti, a jó hír pedig, hogy ránk nézve ez nem jelent kockázatot.

Az állatoknak szánt vakcina egyelőre ipari célokat szolgál, de idővel feltehetően eljut az „állatpatikákba” is. Ha ez megtörténik, a szakember szerint a körülöttünk élő állatok közül legfeljebb a macskákat lenne érdemes beoltatni vagy az állatkerti főemlősöket, nagymacskákat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá