Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

A Szirbik Miklós Egyesület szombat délelőtt várta a város oktatástörténete iránt érdeklődőket. A túra során hat iskolát érintettek.

Az egyesület szervezésben korábban már voltak kerékpártúrák a városon belül, akkor a temetőket, templomokat érintették, Galamb József családjának a nyomában jártak. Az iskolákat érintő túrát Halász Tamás, az egyesület tagja, korábbi alelnöke javasolta. Mivel enyhítettek a járványügyi szabályokon, így egy kültéri programot könnyebben meg lehet szervezni és több hónapnyi bezártság után jól esik a mozgás – fogalmazott a Makói Csípősnek Zeitler Ádám, az egyesület elnöke.

Szombaton a Szignum, a Galamb József Technikum, a JAG, a Návay Lajos Technikum, a Bartók épület, és a Kálvin Téri Református Általános Iskola múltjával ismerkedtek. Minden épületnél rövid tájékoztatás hangzott el Urbancsok Zsolttól, Vizi Dávidtól és Zeitler Ádámtól. A fenntartóval egyeztetve a Szignumba és a Galamb iskolába be is léptek, ahol az intézmény jelenéről is informálódhattak.

A makói oktatás múltja bő 300 évre nyúlik vissza, egyházi alapon kezdtek el szerveződni. 1713 óta működik református iskola a városban, később, de a még a 18. században gimnáziumot is alapítottak. Nem sokkal később kezdték el a római katolikusok, 1730-ból van az első írásos emlék. Ezt követően a görög katolikusoknak és a zsidó közösségnek is volt iskolája. A 19. században az állam is belépett a közoktatásba – mesélte oldalunknak Zeitler Ádám.

A túrából most kimaradt iskolákat egy következő alkalommal látogatják meg.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá