Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint ugyan nagyon valószínűtlen, hogy a világjárványt okozó koronavírus egy kínai laboratóriumból szökött volna el, az elmélet mégis makacsul tartja magát.

A hónap elején Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a vizsgálat következő szakaszának feltételeit ismertetve azt mondta, hogy a szervezet bizonyos kutatóintézeteket is megvizsgálna. A WHO most arra szólította fel Kínát, hogy legyen együttműködőbb a járvány korai szakaszának vizsgálatát illetően.

Ahogy a BBC News megírta, Kína a vizsgálat új szakaszát elutasítja, egészségügyi miniszterüket idézve a brit lap azt írja, azért, mert ez a törekvés szerintük nem tiszteli a józan ész követelményeit, és arrogáns gesztus a tudományossággal szemben.

A nyomozók idén januárban tudtak ellátogatni Vuhanba, ahol a vírust először, 2019 decemberében azonosították. A WHO főigazgatója most arra szólította fel Pekinget, hogy biztosítsa az átláthatóságot, legyen nyitottabb, és működjön együtt a nyomozókkal. Emellett azt is kérte, Peking mutassa be azokat a betegadatokat is, amelyeket a vizsgálat előző szakaszában Kína nem osztott meg.

Csütörtökön egy sajtótájékoztatóján a kínai egészségügyi miniszter meglepetésének adott hangot a WHO javaslatát illetően, amely a kínai laboratóriumi protokollok állítólagos megsértésérét is említi. Mint mondta, lehetetlen, hogy Kína elfogadja a WHO feltételeket, és jelezte, hogy az ország benyújtotta saját eredetkutatási ajánlásait.

Azt reméljük, hogy a WHO komolyan megvizsgálja a kínai szakértők megfontolásait és javaslatait, és valóban tudományos kérdésként kezeli a koronavírus eredetének kutatását, ami mentes kell, hogy legyen a politikai beavatkozástól

– idézte a Reuters a kínai egészségügyi minisztert.

A sajtótájékoztatón megjelent a vuhani virológiai laboratóriumának igazgatója is, aki azt mondta, a vírus természetes eredetű volt, és a létesítmény 2018-as megnyitása óta nem volt sem vírusszivárgás sem személyi fertőzés.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá