Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Hiába ment el Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának hétfőn délelőttre összehívott ülésére, mégsem tudták meghallgatni – számolt be a Telex.hu. A fideszes képviselők távolmaradása miatt ugyanis az ülés határozatképtelen maradt. Emiatt még a napirendről, így a belügyminiszter meghallgatásáról sem tudtak szavazni, vagyis a jelenlévő bizottsági tagok nem is tudták feltenni a lehallgatási botránnyal kapcsolatos kérdéseiket a kormány és a titkosszolgálatok képviselőinek.

A lehallgatási botrány bő egy héttel ezelőtt robbant ki, amikor a Direkt36 oknyomozó portál – egy nemzetközi újságírói szervezethez eljutott információk alapján – megírta: az izraeli NSO cég Pegasus elnevezésű kémprogramjával itthon is lehallgathattak embereket. Mint kiderült, újságírókat (Panyi Szabolcs, Szabó András, Dercsényi Dávid), ellenzéki politikusokat (Gémesi György), a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét (Bánáti János), illetve ellenzékinek besorolt üzletembereket (Simicska Ádám, Varga Zoltán), sőt, még a paksi bővítésért felelős volt államtitkárt, Aszódi Attilát is megfigyelhették az előző években. Több esetben be is igazolódott, hogy az érintettek telefonjai feltörték a kémprogrammal.

A Fidesz már korábban is jelezte, hogy nem tartja indokoltnak a nemzetbiztonsági bizottság összehívását.

A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják, ezért nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása

– közölte Halász János, a testület kormánypárti alelnöke.

A kormány kommunikációja leginkább kitérő volt. Először Varga Judit igazságügyi miniszter – akinek engedélyére szükség van bizonyos lehallgatásokhoz – arról beszélt, hogy neki nincs rálátása az ügyre. Majd később azt mondta, hogy helyettese, Völner Pál adja vagy tagadja meg az engedélyeket. Az Információs Hivatalt felügyelő Szijjártó Péter pedig arról beszélt, hogy nincs tudomása illegális adatgyűjtésről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón azt is elárulta, hogy a kormány mindaddig nem tárgyalt a lehallgatási botrányról. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint nem tartották elég fajsúlyosnak, a tárcavezető csak annyit mondott: nem.

Egy hisztériáról van szó, ami jól illeszkedik abba a nemzetközi környezetbe, amivel Magyarországnak szembesülnie kellett az elmúlt időszakban

– mondta.

(hang.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá