Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az oslói külügyminisztérium a Népszava kérdésére erősítette meg, hogy Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai.

Vagyis ezzel eldőlt, hogy az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett. Ez annak tükrében fontos információ, hogy a magyar kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy az összeg még menthető.

A lap kiemeli, hogy múlthéten a Miniszterelnökség még azt írta: a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására. Majd Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára egy interjúban azt nyilatkozta hogy, „egyedül a norvégokon múlik”, létrejön-e a megállapodás.

A vita még 2014-ben kezdődött, amikor a kormány „megtámadta” a Norvég Alapból a civileknek járó keret elosztását koordináló Ökotárs Alapítványt, mondván az sorosista szervezet. Az Orbán-kormány kontrollt szeretett volna a pénzek koordinálása felett, míg a norvégok pedig ragaszkodtak a kabinettől független szervezethez. 2020 végére úgy tűnt kompromisszum születik, karácsony előtt a norvég külügyminisztérium be is jelentette, hogy megszületett az egyezség.

De a civil pénzek elosztásával kapcsolatban csak abban állapodtak meg: a két kormány később külön állapodik meg egy mindkét fél számára elfogadható, a kormánytól független támogatáskezelőről – írja a lap. A megállapodásra július második feléig volt idő, mivel megegyezniük nem sikerült, a támogatást megvonták. A norvég kormány azonban múlthéten jelezte, hogy dolgoznak a megoldáson, amivel ennek ellenére támogatni tudják a magyar civil szervezeteket.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá