Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Olyan törvénymódosító javaslat került a parlament elé, amely kétharmados többséghez kötné a legfőbb ügyész leváltását. A megszavazása eddig is ilyen arányhoz volt kötve, de az előterjesztő igazságügyi miniszter, Varga Judit érvelése szerint itt volt az ideje, hogy a leváltás feltételeit ehhez igazítsák.

Az indoklás szerint „a módosítás célja az Alaptörvényben szabályozott alkotmányos szervek minősített többséggel megválasztott vezetői kapcsán a megbízatás megszűnéséhez szükséges szavazati arány egységesítése annak érdekében, hogy a megbízatás megszüntetésének szabályai a megválasztáshoz előírt rendelkezésekhez igazodjanak.”

A korábbi Fidesz-tag, Polt Péter jelenleg harmadik ciklusát tölti legfőbb ügyészként. Legutóbb 2019-ben hosszabbították meg a kinevezését, ami kilenc évre, vagyis 2028-ig szól.

Így tehát egy sima ellenzéki győzelem esetében nem lehetne őt elmozdítani, ami valljuk be, megnehezítené a fideszes mélyállam lebontását, illetve az elszámoltatást egy esetleges kormányváltás után.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá