A nap témája: Tovább romlott a magyar sajtószabadság, nem az európai közösségbe sorolnak

Tovább romlott a magyarországi sajtószabadság helyzete, állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) újságíró-jogvédő szervezet éves jelentésében. Az európai országok túlnyomó többségétől már évekkel ezelőtt leszakadtunk, inkább afrikai, ázsiai, dél-amerikai vagy ex-kommunista kelet-európai országok között szerepelünk.

A 180 országot tartalmazó listában az utolsó helyen Észak-Korea áll, míg a legnagyobb sajtószabadság Norvégiában van, őket Finnország és Dánia követi.

Hazánk további két helyet rontva már csak a 89. helyen szerepel, 2011 óta folyamatosan rontva az akkori 40. helyezésen.

Az újságírószervezet az elmúlt években is tisztán átlátta a hazai sajtó helyzetét, például, hogy a magyar média tulajdonjogai súlyos mértékben koncentrálódtak az Orbán Viktor miniszterelnökkel szövetséges oligarchák kezében, ennek eredményeként pedig a magyar médiakörkép teljesen átalakult.

Tiszában vannak azzal is, hogy a magyar sajtószabadságot beárnyékolja a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létezése is, ami több száz sajtótermék birtokosa, többnyire állami hirdetésekből –tehát közpénzből- üzemel, és egyértelműen a kormányt támogatja. Ez az az alapítvány, aminek létrehozását a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, holott nemzetstratégia helyett sokkal inkább pártstratégiáról van szó, hiszen a Fideszhez lojális szerkesztőségeket tömöríti.

Leírták továbbá, hogy a független újságírók számára egyre nehezebb információkhoz jutni, nem kérdezhetnek szabadon a politikusoktól a parlamentben, nem vehetnek részt egyes rendezvényeken. A kormánypárti politikusok a tőlük független, kormánykritikus újságíróknak nem nyilatkoznak. Megjegyezték a Médiatanács körüli botrányt is, a kormánypártok tavaly decemberi döntésének értelmében ugyanis egyetlen ellenzéki képviselő sem vehet részt a sajtó ellenőrzését gyakorló szervezet működésében.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

94 éve született Hankiss Elemér, Széchenyi-díjas magyar szociológus, filozófus, értékkutató, irodalomtörténész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Az elmúlt 4 évben titkolták a kórházi fertőzések adatait

2018 nyarán, emberi erőforrások miniszterévé kinevezése után nem sokkal Kásler Miklós a kórházi fertőzéseket nevezte meg az egészségügy egyik legakutabb problémájának, egyben azok visszaszorítását az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának – emlékeztet a 444, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem hogy nem történt meg, de az adatok transzparenciája és valóssága körül is számos probléma akadt.

Tovább olvasom »

2020-ban nettó 160 ezer forint volt az átlagbér Makón

2020-ban az egy főre jutó havi nettó átlagkereset hazánkban 210 585 Ft volt (ez 21%-kal alacsonyabb, mint a KSH által közölt, szűkebb körre vonatkozó adat (268 405 Ft). A GKI Gazdaságkutató Zrt. a NAV adatait felhasználva megvizsgálta a nettó keresetek alakulását a COVID járvány első évében. 

Tovább olvasom »