Elkészült a szegedi járványkórház

A Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kálvária sgt. 57. szám alatti nyugati telephelyen elhelyezkedő épületében, ismertebb nevén a II-es kórházban, az EMMI rendelkezéseivel összhangban járványügyi ellátó központot alakított ki.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a kínai koronavírus járvány terjedésének ütemével összhangban felkészült a dél-alföldi régió esetleges koronavírusos betegeinek fogadására, a koronavírus járvánnyal összefüggő fekvőbeteg és intenzív terápiás ellátásra.

A szegedi Kálvári sgt. 57. szám alatti épület ideális telephelyi adottságainak köszönhetően teljes mértékben megoldható a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ többi egészségügyi ellátó egységétől való elkülönítés, a tökéletes izoláció. Az egyéb klinikai ellátásban részesülő betegek közötti járvány terjedését gátolja az elkülönített betegutak kialakítása. Az egykori II-es kórházban rendelkezésre áll CT, illetve az intenzív terápiás ellátáshoz szükséges eszközigény és műszaki háttér eleve adott volt.

A járványügyi ellátó központ kialakítását az eddigi egészségügyi ellátórendszer jelentős átstrukturálásával lehetett megoldani. A korábban is ott működő infektológiai osztály helyén alakítottak ki a fertőzésgyanús betegek ellátására specializálódott úgynevezett második Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályt (SBO). A II-es kórház épületében maradt a hét ágyas intenzív osztály, ahol minden ágy mellett van lélegeztetőgép. Az intenzív ellátás kapacitásának bővítése érdekében a műtősblokkot is intenzív osztállyá alakították, így összesen 27 gépi lélegeztetésre is alkalmas ágy áll rendelkezésre. Emellett két műtőt is fenntartanak a vírusfertőzött betegek sebészeti ellátására. A járványhelyzet alakulásával a mindenre felkészült járványügyi egészségügyi intézmény betegellátó kapacitását, szükség esetén jelentős mértékben tudják majd bővíteni.

A Kálvária sgt-i épületben eddig működő klinikai egységek: az Urológiai Klinika, a Reumatológiai és Immunológiai Klinika, valamint az Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika már ideiglenesen elköltözött az épületből, a Pszichiátriai Klinika teljes kiköltözése pedig zajlik. A költözéssel kapcsolatos részletekről a klinikák honlapjairól lehet tájékozódni: www.klinikaikozpont.u-szeged.hu.

Az egészségügyi dolgozók védelmét szolgáló védőfelszerelések – FFP2 és FFP3 védőmaszk, védőszemüveg, védőoverál és arcpajzs – indokolt esetben, megfelelő mennyiségben már rendelkezésre állnak. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozói körében felmérték, hogy a koronavírus terjedésének ütemével összhangban hányan vállalnának önkéntes munkát az újonnan kialakított járványügyi ellátó központban. Az egészségügyi dolgozók magas szintű hivatástudatát bizonyítja a nagyszámú visszaigazolás.

(u-szeged.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az elmúlt 4 évben titkolták a kórházi fertőzések adatait

2018 nyarán, emberi erőforrások miniszterévé kinevezése után nem sokkal Kásler Miklós a kórházi fertőzéseket nevezte meg az egészségügy egyik legakutabb problémájának, egyben azok visszaszorítását az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának – emlékeztet a 444, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem hogy nem történt meg, de az adatok transzparenciája és valóssága körül is számos probléma akadt.

Tovább »

2020-ban nettó 160 ezer forint volt az átlagbér Makón

2020-ban az egy főre jutó havi nettó átlagkereset hazánkban 210 585 Ft volt (ez 21%-kal alacsonyabb, mint a KSH által közölt, szűkebb körre vonatkozó adat (268 405 Ft). A GKI Gazdaságkutató Zrt. a NAV adatait felhasználva megvizsgálta a nettó keresetek alakulását a COVID járvány első évében. 

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Az elmúlt 4 évben titkolták a kórházi fertőzések adatait

2018 nyarán, emberi erőforrások miniszterévé kinevezése után nem sokkal Kásler Miklós a kórházi fertőzéseket nevezte meg az egészségügy egyik legakutabb problémájának, egyben azok visszaszorítását az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának – emlékeztet a 444, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem hogy nem történt meg, de az adatok transzparenciája és valóssága körül is számos probléma akadt.

Tovább olvasom »