Helytörténészekre emlékeztek a honismeretisek

Szokásos havi találkozóját tartotta ma délután a Makói Honismereti Kör. A résztvevők Szirbik Miklóssal, városunk első történetírójával és Kelemen Ferenccel, újságíróval, tanárral, helytörténésszel foglalkoztak. 

57064602

Szirbik Miklós 1781-ben született, egész munkássága Makóhoz kötődik. – Mi is helytörténettel foglalkozunk, ezért fontos, hogy megismerjük őt – árulta el Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, a Honismereti Kör vezetője. Mint elmondta: a Szirbikről elnevezett egyesület idén alakult meg, ez egyfajta bevezetés az egykori lelkész tevékenységébe.

58427181

Kelemen Ferencről Siket István László tartott előadást; a Kunágotáról származó helytörtész százhuszonöt éve született. Makóra 1920-ban jött egy komoly első világháborús sérülés után, talán kíváncsiságból, ám áldatlan állapotokkal találkozott. – A vasútállomáson vagonokban laktak az emberek és a Korona is zsúfolt volt, végül egy kiskocsma magánszállásánál talált fekvőhelyet – meséli Siket. Később kultúrtitkárként rengeteg tett az analfabetizmus felszámolására, különórákat adott, cikkeket írt, tagja volt a Múzeum Baráti Körének és megismerte József Attilát és Juhász Gyulát is. 1973-as halálakor Szalma István igazgató mondta a gyászbeszédet.

A Makói Honismereti Kör a helytörténeten kívül foglalkozik szokásokkal, hagyományokkal, személyekkel, illetve évente kiadja a Makói Honismereti Híradó című újságot.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Küldtek még katonákat a kórházakba

A Magyar Honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban, hogy a meghosszabbított oltási akcióhéten segítsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.

Tovább »

Jobbik: nem lehet senkit sem kötelezni az oltásra!

Meg kell adni mindenkinek a szabad választás lehetőségét, akar-e oltást, vagy sem. A kötelezés helyett a bizalmat kell megteremteni a vakcinák iránt. Az pedig végképp elfogadhatatlan, hogy számos magyar ember munkanélkülivé váljon, elbocsássák állásából, mert a munkáltatója akarata ellenére oltásra kényszeríti, amit ő nem vállal – fogalmazott a Makói Csípősnek Olasz Lajos.

Tovább »

Második adventi hétvége Makón

Szombaton és vasárnap kézműves vásárt tartanak a Makovecz téren. Vasárnap Keresztúri Léna, a Makói Oltópont vezetője osztja meg ünnepi gondolatait, a koszorút Biró István, görögkatolikus parókus áldja meg.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink