Helytörténészekre emlékeztek a honismeretisek

Szokásos havi találkozóját tartotta ma délután a Makói Honismereti Kör. A résztvevők Szirbik Miklóssal, városunk első történetírójával és Kelemen Ferenccel, újságíróval, tanárral, helytörténésszel foglalkoztak. 

57064602

Szirbik Miklós 1781-ben született, egész munkássága Makóhoz kötődik. – Mi is helytörténettel foglalkozunk, ezért fontos, hogy megismerjük őt – árulta el Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, a Honismereti Kör vezetője. Mint elmondta: a Szirbikről elnevezett egyesület idén alakult meg, ez egyfajta bevezetés az egykori lelkész tevékenységébe.

58427181

Kelemen Ferencről Siket István László tartott előadást; a Kunágotáról származó helytörtész százhuszonöt éve született. Makóra 1920-ban jött egy komoly első világháborús sérülés után, talán kíváncsiságból, ám áldatlan állapotokkal találkozott. – A vasútállomáson vagonokban laktak az emberek és a Korona is zsúfolt volt, végül egy kiskocsma magánszállásánál talált fekvőhelyet – meséli Siket. Később kultúrtitkárként rengeteg tett az analfabetizmus felszámolására, különórákat adott, cikkeket írt, tagja volt a Múzeum Baráti Körének és megismerte József Attilát és Juhász Gyulát is. 1973-as halálakor Szalma István igazgató mondta a gyászbeszédet.

A Makói Honismereti Kör a helytörténeten kívül foglalkozik szokásokkal, hagyományokkal, személyekkel, illetve évente kiadja a Makói Honismereti Híradó című újságot.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

15 éve hunyt el Ács Károly (eredeti neve: Kovács Károly) Híd-díjas magyar költő, műfordító, szerkesztő.

Tovább »

Legalább 25 támogatót keres a Makói Csípős

Oldalunk célja a 2015-ös megalapítás óta Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Ezek a célkitűzések veszélybe kerültek, így számítunk azon Olvasóink támogatására, akik fontosnak tartják, hogy működjön Makón kormányfüggetlen sajtóorgánum.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink