Sokat emelkedett öt év alatt az ingatlanok ára Csongrád-Csanád megyében

Sokkal többet is érhet Csongrád-Csanád megye területén ugyanaz az ingatlan ma, mint 5 évvel ezelőtt. A magyar lakáspiacon a négyzetméter árak folyamatos emelkedése miatt ugyanannyi pénzért egyre kisebb alapterületű lakóingatlanokhoz juthattunk az elmúlt öt évben – derül ki az Ingatlannet.hu Csípős számára készített elemzésében.

A lakóingatlanok közül a téglalakások és a panellakások árai mutatják a legnagyobb mértékű emelkedést a megyében és a szomszédos megyeszékhelyeken is.

Mennyit drágultak a családi házak öt év alatt?

A családi házak átlagos négyzetméter árai szinte évről évre emelkedtek az elmúlt időszakban. Leginkább szegedi családi házak drágultak, melyek egyetlen négyzetmétere 2015 májusában átlagosan 209 ezer forint volt, míg 2020 májusában átlagosan 355 ezer forintba került. A változás ezen időintervallumban több mint 60 százalékos volt.

Hódmezővásárhelyen és Makón a szegedinél jóval kisebb mértékben emelkedtek az átlagárak, Vásárhelyen 36, Makón pedig csupán 14 százalékos áremelkedés történt 2015 és 2020 között.

A tégla- és a panellakásoknál sokkal nagyobb drágulást tapasztalhattunk

2015. május és 2020. május között a megyei lakáspiaci árak már sokkal nagyobb arányban emelkedtek. A téglalakások tekintetében Makón 78 százalékos áremeléssel idén májusban 268 ezer forintos, Hódmezővásárhelyen 98 százalékos drágulással 280 ezer forintos, míg Szegeden több mint kétszeres növekedéssel 483 ezer forintos átlagáron kínáltak a tulajdonosok egyetlen négyzetmétert.

Az Ingatlannet.hu statisztikai adataiból megtudhattuk, hogy a panellakások esetében is látványosan megugrottak az árak. Öt év alatt Makón 134 ezer forinttal, Szegeden 180 ezer forinttal több mint duplájára emelkedett a panelek átlagos négyzetméter ára. A Hódmezővásárhelyi áremelkedés sem elhanyagolható, ott 114 ezer forinttal drágult a panellakások négyzetméter ára. Így idén májusban Makón 241 ezer Ft/m²-es, Vásárhelyen 244 ezer Ft/m²-es, Szegeden pedig 346 ezer Ft/m²-es átlagáron jelentek meg az eladó panellakások az ingatlanpiacon.

A szomszédos megyeszékhelyeken sem volt más a helyzet

A lakásárak mindhárom szomszédos megyeszékhelyen szintén nagy mértékben emelkedtek. A téglalakások átlagára Szolnokon például kétszeresére emelkedett, Békéscsabán 65 százalékkal, Kecskeméten pedig 57 százalékkal drágultak a téglaépítésű lakások. Májusban tehát a szolnoki téglalakások ára elérte a 390 ezer Ft/m2-t, a csabai lakások 268 ezer Ft/m2-t, Kecskeméten pedig ez az összeg 479 ezer forintra volt tehető.

A panellakások tekintetében minden bizonnyal a szolnoki, majd ezt követően a kecskeméti eladásra kínált lakások ára változott a legnagyobb mértékben, a sort pedig a csabai ingatlanok zárták. Szolnokon ugyanis az áremelkedés több mint kétszerese volt, Kecskeméten elérte a 93 százalékot, Békéscsabán pedig 90 százalékra volt tehető. Így idén májusban Szolnokon 272 ezer Ft/m²-es, Kecskeméten 386 ezer Ft/m²-es, Békéscsabán pedig 271 ezer Ft/m²-es átlagáron hirdették az eladó panellakások az ingatlanpiacon.

Ön tudta, hogy garázsba még jobban megérheti befektetni?

A lakásoknál is jobb befektetés lehet egy garázs vásárlása, ugyanis egy garázs kiadásával még jobb hozam érhető el, mint egy lakás bérbeadásával. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egy garázs vásárlása kisebb összegű befektetést igényel. Valamint további előnye az is, hogy ha bérbe adják, csak a legritkább esetben igényel külön figyelmet vagy karbantartást, és nem lehet úgy „lelakni”, mint egy lakóingatlant.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Változás Hódmezővásárhely vezetésében

Márki-Zay Péter csütörtökön javaslatot tett Kis Andrea MSZP-s főállású alpolgármester leváltására, majd miután az indítvány nem kapta meg a szükséges minősített többséget, elvonta a politikus feladatköreit.

Tovább »

A románok megszabadulnak az orosz gáztól

A bukaresti parlament májusban elfogadhatja a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvény módosítását célzó előterjesztést, amely a tengeri (offshore) és a szárazföldi (onshore) gázmezők kitermelésének egyaránt új lendületet adhat. Virgil Popescu román energiaügyi miniszter szerint a jogszabály révén Románia teljes mértékben függetlenné válik az orosz gáztól, mindemellett erős jelzést ad a befektetőknek is – derül ki a Világgazdaság kolozsvári tudósításából.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Bővített ügyfélfogadás a NAV makói irodájában is

A személyijövedelemadó-bevallás határidejére tekintettel a NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatósága hódmezővásárhelyi, makói, szentesi és csongrádi ügyfélszolgálatának nyitvatartása 2022. május 2-től május 20-ig a következők szerint módosul:

Tovább olvasom »