Tűzifát rendeltek külföldről magánszemélyként, majd értékesítették, de adót nem fizettek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munatársai Békés megye egyik félreeső útján, a hajnali órákban ellenőriztek egy megközelítőleg 24 tonna fát szállító román kamiont. Az ellenőrzésre megállított teherautónak a fuvarokmányai látszatra rendben voltak, de a pénzügyőröknek feltűnt, hogy az áru feladója és címzettje ugyanaz a román társaság, a kirakodás helye azonban egy Békés megyei település. Elkísérték a kamiont a célállomásig, ahol egy nő várta a szállítmány. 

Az illető először együttműködő volt a pénzügyőrökkel, de ahogy szaporodtak a kérdések, és ahogy az ő válaszai fogytak, úgy egyszer csak bemenekült a NAV munkatársai elől az ingatlanon lévő épületbe, ahol megpróbált elbújni előlük, sikertelenül.

A helyszíni ellenőrzésen több, korábbi szállítmányhoz tartozó okmányt is találtak a pénzügyőrök, melyek nem voltak bejelentve az EKÁER-rendszerbe. Kiderült az is, hogy bár a nőnek nincs vállalkozása, azonban az élettársa egyéni vállalkozó, aki többek között tűzifa kereskedelemmel is foglalkozik. Végül a nő és élettársa elismerték, hogy ők rendelték egy román férfin keresztül az összesen 70 tonna tűzifát, melyet feldolgoztak és továbbértékesítettek. A nő nevére, mint magánszemélynek kérték a szállításokat, így akarták kijátszani az EKÁER-rendszert, és kihagyni belőle az élettárs vállalkozását, hogy elkerüljék az adófizetést.

Értesítették a NÉBIH faanyag kereskedelmi lánc felügyelőit, akik az ellenőrzéskor olyan súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak, hogy a helyszínen talált árukészletet zár alá vették, és azonnali hatállyal felfüggesztették a vállalkozás tevékenységét.

A férfi vállalkozását jelenleg is vizsgálja a NAV. A be nem jelentett szállítmányok miatt pedig több százezer forint mulasztási bírságra számíthat. Ezen kívül a pénzügyőrök feljelentést tettek hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a rendőrségen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,Könnyű úgy reménykedni, hogy meg sem fordul a fejedben a reménytelenség érzése. A remény azt jelenti, akkor bízunk akár a lehetetlenben, akár a csodában, amikor bizonytalan a holnapunk.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap idézete

,,Könnyű úgy reménykedni, hogy meg sem fordul a fejedben a reménytelenség érzése. A remény azt jelenti, akkor bízunk akár a lehetetlenben, akár a csodában, amikor bizonytalan a holnapunk.”

Tovább olvasom »