A Yale Egyetemen bizonyították, amit eddig is tudtunk: közmunkával és zsarolással szerzi a szavazatokat a Fidesz

Súlyos visszaélésekre derített fényt az amerikai Yale Egyetem legújabb, a magyar választási rendszerrel és szavazási szokásokkal foglalkozó politológiai tanulmánya. Az Isabela Mares és Lauren Young által jegyzett tudományos értekezés a szerzők szerint hivatalosan az első politológiai tanulmány, amely bizonyítja, hogy a „politikai patronázs” visszaélési forma létezik az Európai Unióban – írja az Alfahír.

Yale Newsnak nyilatkozó Mares szerint azért volt fontos a választási trükközések tudományos igazolása, mert az uniós országokban elméletileg „szabad és tiszta voksolások vannak”. Az ő munkájuk ezt a feltételezést dönti meg, legalábbis Magyarország tekintetében mindenképp.

A kutató szerint a szavazatvásárlás különféle formáit a szakirodalom eddig főleg az olyan fejlődő országokban dokumentálta és vizsgálta, mint Latin-Amerika és Afrika. Mares úgy véli, a pénzért történő szavazatvásárlás csak az egyik fajtája a visszaéléseknek, sokkal fontosabb ennél

a választók közmunkaprogrammal és a szociális juttatásokkal való zsarolása.

A politológusok foglalkoztak egy hazánkban mondhatni szokványos mechanizmussal is, miszerint ha valaki vidéken be akar kerülni a közmunkaprogramba – amiről Mares kiemeli, hogy sokaknak az egyetlen munkalehetőséget jelenti -, vagy bármiféle szociális juttatáshoz akar jutni

akkor Orbán Viktor pártjára kell húznia az ikszet.

Mares elárulta azt is, hogy kifejezetten meglepődtek rajta, hogy a zsaroláson alapuló szavazatszerzés, ami a XIX. században élte reneszánszát, mai napig működhet egy európai demokráciában.

Mi nem lepődtünk meg rajta…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »