A nap témája: Uniós összevetésben is keveset költ az állam a tűzoltókra

Lakosonként 28 eurót fordított a magyar kormány tűzvédelemre 2017-ben, amiben benne van a tűzoltóság működtetése és az egyenruhások fizetése is. Az Eurostat jelentése szerint ez az egyik legalacsonyabb összeg az uniós tagországok között. A magyarországinál kevesebbet csak Málta (lakosonként 17 eurót), Bulgária (21 eurót), Horvátország, Portugália (22 eurót), Románia és Szlovákia költ a tűzvédelemre.

Az uniós átlag jóval magasabb, 61 euró. A lista élén Luxemburg, Finnország, Hollandia és Svédország van, ezek az országok 100 euró felett költöttek lakosonként tűzvédelmi célokra.

A teljes állami kiadások 0,5%-át fordítja tűzvédelemre, ami az uniós átlag (0,4%) felett van, ugyanakkor ezen a listán a legtöbbet költő Luxemburg is Magyarország mögött van. Itt Bulgária áll az élen (0,8%), a lista legvégén pedig Dánia (0,1%) található, amely lakosonként még így is többet költ a tűzvédelemre, mint a magyar állam.

Magyarországon egyre komolyabb feszültséget okoz a tűzoltók megalázóan alacsony bérezése. Miközben a milliós fizetéssel rendelkező kormánypárti politikusok sikertörténetként adják elő a fizetések emelésére irányuló intézkedéseiket, a magyar tűzoltók átlagbére a Katasztrófavédelem tájékoztatása alapján nettó 180 ezer forint, egy kezdőé pedig 153 ezer.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink