XXI. századi biotechnológiai labort adtak át a Galamb iskolában

A diákok ezáltal talaj-, szermaradvány-, víz- és tejvizsgálatot, algakutatást végezhetnek. Továbbá a gazdálkodók nem akkreditált elővizsgálatot kérhetnek.

A Multisense Labor Kft., a Lavina Alapítvány és a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével kialakítottak egy olyan modern laboratóriumot, ahol a tanulók nagyon sok munkamenetet ismerhetnek meg. A helyiség eddig mikroszaporító laborként működött, ezt bővítették ki. A 10 millió forintos építési költség mellett további 10 millió forintért eszközöket vásároltak.

Horváth Zoltántól, az iskola igazgatójától megtudtuk: a labornak fent kell tartania magát, ebben fog segíteni a Multisense Labor Kft. A helyi gazdáknak, érdeklőknek végeznek el nem akkreditált vizsgálatokat. Ha egy gazdálkodó megtermeli a terményt és szeretné beszállítani egy áruházláncba, de bizonytalan a hivatalos akkreditáció eredményében, akkor itt elővizsgálhatja kisebb összegért. Továbbá új telepítés során talajvizsgálatnál is hasznos lehet.

A diákok egy adott növény egész élettanát megvizsgálhatják: például ha egy paradicsompalántából nyernek ki magot, valószínű, hogy vesznek el információk belőle a környezeti hatások miatt. Viszont ebből mintát lehet venni és mikroszaporítás segítségével reprodukcióval ugyanazokat a tulajdonságokat meg lehet ismerni, majd elültetni az újakat, amik az ún. fényszobába kerülnek. Ez kiikerül a felújításra kerülő fóliasátorba, kiültetik a földbe, majd a Helyi Diák Termékeként értékesítik a piacon.

– Egy mondás szerint ott van innováció, ahol szeretettel várják, fogadják. Itt az igazgató úr ilyen és vele együttműködve egy nagyon jó szakmai, pénzügyi infrastrukturális koncepciót lehetett kialakítani – fogalmazott oldalunknak Koós Ákos. A Multisense Labor Kft. ügyvezetője elmondta: egy úrral beszélt az átadón, aki ’92 óta foglalkozik gerberákkal, de kiderült, nincs utódja, így ha kiöregszik, az enyészeté lesz a gazdálkodása. – Mi, fejlesztéssel foglalkozó cég látjuk a szakadékokat, ha véget ér egy fejlesztés és át kell adni, akkor nincs meg a másik oldal. Ezt úgy tudjuk áthidalni, ha a közoktatáshoz kerülünk közelebb – fogalmazott.

Véleménye szerint el kell szakadni a köztudattól, miszerint bemegyünk a boltba és veszünk egy zacskó magot és azt elvetjük. Meg kell próbálni tudatosabban gondolkozni és támaszkodjunk olyan bizonyítási eljárásra, amit ebben az új laborban végig lehet követni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink