? Kiszomborra tekertek a Rónay-családért

A makói Szirbik Miklós Egyesület és a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Egyesület közös programot szervezett szombaton. A résztvevők kerékpárral mentek Kiszomborra, ahol megismerték a község Rónay-örökségét és a főbb nevezetességeket.

A makói és a kiszombori egyesület között együttműködési szerződés van. A községben most nyílt egy kiállítás a Rónay családról, ezért a makóiak úgy döntöttek, hogy megnézik. A tárlat egyik szervezője Marosvári Attila történész volt. Ezen kívül a falu nevezetességeit is megcsodálták.

– A Szirbik Miklós Egyesületnek több mint 10 szervezettel van együttműködési megállapodása, ennek fele külföldi. Például rendszeresen járunk Pécskára, ahol a Klebelsberg megemlékezést tartjuk meg. De Nagyszentmiklóssal és más romániai egyesületekkel is kapcsolatban vagyunk – tudtuk meg Forgó Gézától, a Szirbik Miklós Egyesület elnökétől.

A környéknek két neves családja volt: a Návay és a Rónay. Az 1800-as években és az 1900-as évek elején a legfontosabb pozíciókat ők töltötték be Csanád és Torontál vármegyében. Kiszombor az utóbbi vármegyéhez tartozott.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink