Az Alföldvíz fizetésképtelenné válna, ha megadnák a beígért béremelést

Az Alföldvíz 131 településen szolgáltat, Csongrád megye nagy részében is, így a térségben Ambrózfalván, Apátfalván, Csanádalbertin, Csanádpalotán, Ferencszálláson, Földeákon, Hódmezővásárhelyen, Királyhegyesen, Kiszomboron, Kövegyen, Kübekházán, Magyarcsanádon, Makón, Maroslelén, Mártélyon, Nagyéren, Nagylakon, Óföldeákon, Pitvaroson és Székkutason. A számlákat és közterheket időre ki tudja fizetni a cég, de a béremeléseket, amit korábban megígértek, nem tudják most teljesíteni, különben a fizetésképtelenség felé sodródnának.

A Mérce cikkéből kiderül: a munkavállalókat képviselő Alföldvíz Szakszervezet többször is levélben forult segítségért Orbán Viktorhoz, mivel a cég fokozatos leépüléséhez meglátásuk szerint az utóbbi évek kormányzati intézkedései egyértelműen hozzájárultak, választ azonban egyszer sem érkezett.

A hazai vízszolgáltatók többségénél egyre nőnek a kiadások, ám a legfőbb bevételekre ugyanez már nem igaz:

a kormány 2011-ben befagyasztotta, majd a rezsicsökkentés keretében 2012-ben 10 százalékkal csökkentette a víz- és szennyvízdíjat (ezek azóta sem emelkedtek), a beígért állami támogatások pedig elmaradtak.

A brutális elvonások, az aránytalanul kivetett közmű adó és felügyeleti díj közel egymilliárd forintot von el az Alföldvíztől, miközben a munkavállalók megélhetési gondokkal küzdenek. A vállalat érdekvédelmi vezetője elmondta, áprilisi tüntetésük idején még nem akartak hivatkozni a cég labilis pénzügyi helyzetére, de miután a korábbi ígéretük ellenére nem emelték a megállapodás szerint az 1200 dolgozó bérét, most kipakoltak, és

pénteken egy levelet is visznek Orbán Viktornak a Karmelita kolostorba.

A szakszervezet közleményére reagálva a cég közölte: ,,a béreket, a számlákat, az alvállalkozóit, valamint a közterheket határidőre képes kifizetni. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a víziközmű-szolgáltatás biztonságos elvégzéséhez a cég rendelkezik a mindazon eszközökkel, forrásokkal, amelyek a nyári csúcsidei fogyasztás kiszolgálásában sem okoznak fennakadást.

A fizetésképtelenség akkor következetne be, amennyiben a társaság vezetősége végrehajtaná a – korábbi, még kedvezőbb gazdasági környezetben tett – béremelési ígéretét.”

Vagyis pillanatnyilag a béremelésre nincs forrása a szolgáltatónak, azonban a vezetők, a tulajdonosokkal továbbra is azon dolgoznak, hogy az ígéret megvalósulhasson.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink