? Gasztrofesztivállal zárult a román kulturális nap

Csütörtökön kezdődött és szombaton ért véget a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett kulturális napok és gasztrofesztivál. Városunkban ez volt a nyolcadik román gasztronómiai fesztivál, amit ezúttal is összekötöttek a kulturális nappal.

A kisebbségi önkormányzatnak ez volt az utolsó nagy rendezvénye az aktuális ciklusban, hiszen ősszel az ő mandátumuk is lejár. A program a Bethlen Gábor Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.

Az első nap a makói múzeumban volt, ahol festmény- és népviseleti kiállítás nyílt meg. Pénteken konferenciát rendeztek ugyanott: Florin Cioban, az ELTE-BTK Román Filológia Intézmény lektora a románok anyanyelvének fontosságáról és oktatásáról tartott előadást. Szombaton a Zöldháznál találkoztak, a Maros mellett, annál a folyónál, ami összeköti a két országot.

– Jöttek a romániai Nagylakról, Pécskáról, Nagyszentmiklósról, Nagyváradról, Aradról, belföldről Elekről, Gyuláról és makóiak is voltak. Finom ételek készültek, az érdeklődőket miccsel kínáltuk, voltak grillezett zöldségek, ahogy Romániában hagyományos. A pécskaiak román csorbát készítettek, a makói román önkormányzat kétfajta pörköltet, marhát és sertést. Az elekiek birka-különlegességet főztek – tudtuk meg Birta Julia Mihaélától, a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől.

A Zöldházba ellátogatott Kreszta Traján, román nemzetiségi szószóló is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink