? Vona: Ne féljünk a pártmentes önkormányzatiságtól!

Egy alkalmas és tisztességes ember logó nélkül is polgármester lehet, de egy hitvány és alkalmatlan csak pártlogóval. Nem beszélve arról, hogy az embereket jobban rákényszerítenénk a felelős és átgondolt döntésre a jelöltek kapcsán a helyett a gyakorlat helyett, amikor csak behúzzuk a politikai színek alatti neveket, befolyáshoz juttatva ezzel számtalan logóparazitát – fogalmazott a Jobbik korábbi elnöke, Vona Gábor a Magyar Hangban.

,,Tudom, hogy a javaslatomnak vannak gyenge pontjai, de azt tapasztalom, hogy a pártos önkormányzatiságnak meg nincs erős pontja”

– írja Vona. Az ellenérvekkel kapcsolatban a következőket írta:

  • Itt és most nem lesz ebből törvény, de miért is ne kezdjünk el gondolkodni egy olyan jövőbeni országról, ahol majd új és friss ötletek valósulhatnak meg. A ’89-es rendszerváltozás éppen azért siklott félre, mert nem gondolkodtunk előre, csak elszenvedtük az eseményeket.
  • Az elmúlt évtizedekben – éppen a helyi pártoskodás okozta lakossági felháborodás miatt – már egyre többen bújtak civil köntösbe akár polgármesterként, akár képviselőként. De egyre több olyan civil szervezet vagy magánszemély léphetne elő, akik eddig pontosan a pártos légkör értelmetlensége miatt tartották magukat távol a testületektől.
  • Való igaz, nem az dönt egy helyi politikus hatékonyságáról, hogy van-e mögötte pártlogó, vagy sincs, de ez éppen a pártok jelenléte elleni érv. Mi szüksége egy jó polgármesternek arra, hogy csak pártszínekben tudjon nyerni, amikor anélkül is alkalmasan tudja végezni a munkáját?
  • A világ változik. Meggyőződésem szerint éppen egy történelmi korszakváltás kellős közepén vagyunk. A francia király sem hitte el, hogy megdőlhet a királysága, amely aztán nemhogy megdőlt, de a forradalom után három és fél évvel őt is kivégezték.

Vona Gábor teljes írását itt lehet elolvasni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

91 éve született Páskándi Géza erdélyi magyar író, költő, esszéíró, drámaíró, publicista.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink